CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

15 June 2011

Memori Zaman Kecik2ku ^__^


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..


Tadi tertengok iklan kat tv pasal susu untuk budak2. Tah macam mana, boleh pulak terimbau kembali zaman budak2 dulu. Kalau ada sape2 nak tau (kalau ada la, hehe) Raden Azwani ni masa kecik2 boleh tahan gak nakal budaknya, kalah budak lelaki. Nak2 masa zaman tadika. Time tu belum terfikir nak behave lagi kan, perangai pun ikut suka hati je la nak buat apa. Kat sini org saje2 nak share kenangan org masa budak2 dulu yg org tak boleh lupa sampai sekarang. Tapi agak panjang la, kalau korg rajin nak baca dipersilakan :)



1) Dulu org belajar kat dua tadika sekaligus selama 2 tahun. Tadika pagi nama dia Tadika Jack & Jill, tadika petang pulak Tadika Islam Naim. So bila malam org jadi sangat2 penat, tapi parents suruh belajar mengaji pulak dengan sepupu yg time tu tinggal serumah dengan org. Ada sekali tu org penat sangat, taknak mengaji, org pun keluar malam2 pergi menyorok kat rumah jiran sebelah (menyorok tak penat pulak ye). Yang jiran org time tu kakak2 bujang, diorg taktau pulak yg org tengah menyorok, so diorg layan la org macam biasa. Rupa2nya kat rumah masa tu kecoh parents ngan sepupu ingat org pergi kedai sorg2 pastu kena culik. Diorg siap keluar carik org kat kedai kut. Dalam pukul 10 malam baru org balik then kena basuh & bebel teruk dengan ibu ngan sepupu org tu hehehe. Nakal kan?


2) Ni time org tadika jugak. Org rapat dengan sepupu org yg tinggal serumah dengan org time tu, org panggil dia Abang Usin. Dia ni dah kerja. Ada sekali tu kitorg gaduh teruk pasal apa ye, org tak ingat pastu boleh pulak org amik duit RM10 dia then koyak depan mata dia. Ganas tak ganas? Hahaha. Abang Usin tu tergamam tengok org buat camtu. Yela time tu duit RM10 nilai dia macam duit RM50 kut. Dengan rasa tak bersalah org terus keluar bilik dia sambil hempas pintu. Bila pikir balik Ya Allah gila kejam org time tu huhu.


3) Ni pun masa tadika. Yang ni org rasa paling tahpape sebab org buat benda ni akibat pengaruh cerita doraemon. Tau org buat ape? Org lari dari rumah, siap bawak adik kut! Yela, Nobita dalam cite doraemon tu kan suka lari dari rumah. Time tu kitorg dua kena marah teruk dengan ibu. Yela time tu nakal gila kan. Bila ibu tidur kat bilik waktu petang, org ngan adik nama Ana terus packing2 then keluar rumah. Kitorg rayau2 kat luar rumah sampai satu jam, kemudian tiba2 terasa insaf then balik rumah. Yang lawaknya, kitorg ingat balik rumah kena marah teruk dengan ibu, tengok2 ibu tak bangun tidur lagi. Wahaha nasib baik tak kantoi!


4) Ni masa darjah berapa ye org tak ingat. Masa tu kat tv ada channel Metrovision kalau korg ingat lagi. Sekarang takde dah. Kalau korg ingat channel tu suka buat game pastu letak num phone dekat skrin. Org masa tu nafsu nak mencuba meluap2, pantang nampak pape nombor kat skrin tv mesti nak call pakai telefon rumah. Akibatnya bila bil telefon sampai, bil jadi dua kali ganda. Sampai ba yang jarang marah pun boleh membebel dengan teruknya kat org, kalah ibu kut. Pastu terus insaf takmau dah lagi calling2 huhu.


5) Dari dulu lagi org memang suka dengan haiwan. Masa kat sekolah rendah agama dulu ada anak kucing sesat baru gak la dilahirkan dan mak dia hilang tah kemana. Time tu geng kitorg kumpul duk bincang sape yg nak bawak balik anak kucing tu untuk dibela. Org pun volunteer nak bela. Kat rumah org jaga betul2 bagi susu semua, siap bawak balik kampung sekali, malangnya anak kucing tu tetap mati. Rasa2 sebab tak dapat susu ibu dia kut. Satu lagi yg org takleh lupa, masa tu kat rumah ada dua ekor anak ayam baru menetas. Serius dorg ni comel gila, org pegi mana2 duk follow je (diorg ingat org mak dia kut). Pastu ada sekali tu org main ngan Ana kat luar rumah. Anak2 ayam ni pun ikut. Last2 time main lompat2 boleh pulak terpijak sekor anak ayam tu. Dia terus nazak & mati slow2. Rasa bersalah gila100X. Takut nak bagitau ba sebab dah terbunuh anak ayam beliau. Nasib baik ba tak marah. Sampai sekarang duk ingat lagi peristiwa tu huhu.


6) Org ngan sepupu2 masa kecik agak rapat jugakla. Ada sekali tu kat kampung ada buat kenduri ape tah org tak ingat, dan kitorg budak2 kecik ni kumpul la dekat tepi parit depan rumah takmau kacau kenduri tu. Parit kat situ dalam la jugak, selalu penuh ngan air tapi haritu parit tu kering pulak. Kitorg macam terkejut gila. Tengok parit tu kering, tah kenapa org teringin la pulak nak masuk dalam parit tu. Tanpa pikir panjang, org terus terjun dari atas titi. Akibatnya ? Kaki org masuk dalam lumpur sampai ke betis. Adoila... ingatkan tanah dia keras je. Memang nampak macam keras pun. Bila org keluar nak basuh kaki tau2 dah kecoh dalam rumah duk kata org terjatuh dalam parit. Sape tah duk heboh2. Rase2 ada yg dalam rumah tu nampak kut org kat dalam parit. Padahal org yg terjun sendiri. Tapi org diam jela takut kena marah. Sepupu2 pun backup je hahaha.


7) Masa darjah dua, ada satu pagi tu org rasa malas gila2 nak bangun pergi sekolah. Bila ibu kejut org pun buat2 tak jaga. Duk pejam mata je tak bukak langsung. Ibu siap dah tarik tangan nak suruh duduk tapi org baring balik. Ibu duk tarik lagi pun org buat bodo je, dengan harapan ibu give up dan biarkan org terus tidur. Ibu pun keluar bilik. Hati dah happy sebab ingat takyah pergi sekolah sekali dengar suara ba masuk bilik. Alamak ba ada ke? Ingat ba tak balik malam tadi (ba kadang2 tak balik rumah kalau kerja banyak sangat). Dengar suara ba org terus bukak mata. Geliat2 sikit gosok2 mata baru org masuk bilik air. Org nampak ibu geleng2 kepala je, yang ba pulak dah perli2 org hahaha.


8) Org masa darjah satu ada berkawan rapat ngan klasmate lelaki org ni, sebab mak kitorg kenal, rumah kitorg pun tak jauh sangat. Sebab masa tu baru masuk sekolah, kitorg tak reti lagi nak cari kawan baru so setiap kali waktu rehat kitorg keluar rehat berdua. Tau2 ada satu hari tu org tak ingat macam mana boleh start, ketua kelas kitorg bagitau depan kelas (time tu cikgu ada sekali) yang kitorg ni pakwe makwe. Satu kelas terus toleh kat kitorg sambil cakap feeewiittt. Orang malu gile2 time tu, hanya mampu tunduk sambil jeling je kat member org tu. Mungkin sebab terlalu malu, esoknya kitorg dah tak rehat berdua, nak cakap sekali pun tak berani last2 kitorg putus kawan macamtu je. Sedih kan?


9) Masa darjah 4 ke 5, org tak ingat, org jadi pengawas sekolah agama. Time tu musim budak2 bawak cyberpet pergi sekolah. Org pulak time tu pengawas yang sangat2 la skema, marah sorg klasmate org lelaki yg bawak cyberpet tu pegi kelas. Dahla klasmate org tu badan dia dua kali ganda besar badan org, org siap rampas cyberpet dia dan bertekak ngan dia kat meja dia sampai satu kelas duk kerumun. Klasmate org tu dah siap angkat tangan nak pukul org, nasib baik time tu ketua kelas tolong & kitorg bincang balik elok2. Last2 org pulangkan balik cyberpet mamat tu & dia pun dah janji xbawak pegi sekolah. Nasib baik ada ketua kelas tu kalau tak memang la dah kena belasah huhu.


10) Ni masa darjah 6, time ni org bawak basikal pegi sekolah agama. Time darjah 6 dulu ada satu geng budak lelaki ni yg serius suka gila ejek nama org. Org pun tanak mengalah, balas la balik ejek diorg pulak. Time nak balik tu org naik basikal, then terjumpa la salah sorg mamat yg ejek org tu kat tepi jalan duk tunggu bas. Org terus pandang dia sambil mengejek then tau2 dah ada kereta kat depan. Org pun cepat2la try mengelak, malangnya basikal tak dapat dikawal lalu org pun jatuh dalam lopak air. Masa tu kecohla jugak org duk kerumun sebab nampak macam kereta tu yg langgar org. Driver tu pun siap keluar kereta dengan muka panik. Mamat yg ejek org tu datang kat org pastu dia memang gelak tak hingat la. Dengan rasa malu yang teramat sangat, org angkat basikal dan kayuh pelan2 balik rumah dengan baju yg dah kotor. Nasib baik tak luka. Serius org malu sangat2 time tu. Rasa taknak pergi sekolah hari esoknya huhuhu.


Oklah cukupla dulu. Sorryla terpanjang sangat pulak. Bila dah start menaip cerita dulu2 memang la takleh nak stop. Bila baca balik tiba2 terasa diri ini teramatlah nakal masa kecik2 dulu. Bila kenang2 balik memang boleh tersenyum sorg2. Korg2 yang ada blog ni try la balik buat post mengimbau kembali kenangan masa kecik dulu. Mesti ada yg korg ingat lagi kan? Kalau ada antara korg yang buat bagitau kat org ye. Org nak baca hehe.

Sekian. Terima kasih sangat2 sebab sudi baca post panjang berjela ni. Semoga bertemu di lain waktu. Assalamualaikum wbt :)


*Yup org kat belah kanan & kalau perhati betul2, org masamkan muka & kembangkan hidung tanda protes takmau diambik gambar. Hahaha*


8 comments:

tajul said...

wah..dasat gk ko ley igt sume menda yg trjdi tym kcik2.ak xigt.btw.yg no 4 ak pnh bwt ngn abg ak.hehe..^_^

nadzwareina said...

ingat je.. memori aku zaman kecik2 sangat bagus, skrg ni je yg duk jadi pelupa dah.. ni pun ada lagi aku xtulis, aku amik nakal yg dasyat2 je hehe

aizat said...

haha. .
post ni mang best. dpt gax aku recall skit2. . . hahahaha btw. . .spe yg suke sakat ko tu tyme skola agama dlu????? . . .brani eh die kaco ko. . . huhu

izzah nadiah said...

no 9 tu saya ingat... sebab jadi waktu darjah 5... huahahaha~

nadzwareina said...

aizat : yg suke sakat aku skolah agama dulu start darjah 4 : naim, farouk, ko (yg ni boleh lak ko lupe eh? haha) bile naik darjah 6 yg ejek aku gila2 tu naim sorg je. yg lagi 2 tu dah tobat kut :p
sai : darjah 5 ye sai? serius sai ingat scene tu? bagusla sai..sai ada la skali tengok kitorg bertekak eh? hehe

AE said...

ari ni demam ngan flu so tak g keje... tadi bukak FB..si Hami share sumthing... bila buka tgk citer pasal u ngan org2 yg u respect..tapi tu tak layan sgt... tetiba tgn terclick lah menatang mende ...terkuor plak tang citer u kecik2... memula oklah gitu..mmg bdk nakallah..ngeh3... tapi bukan tu yg nak story mory neh... sbb u bg ubat demam kat i.... bila i start baca u terlompat2 terpijak anak ayam..sampailah habis... i ketawa berdekah2...bukan ketawa sbb anak ayam tu mati...tapi cara u beritau camner dia mati.... sampailah kes mamat tu panik ingat terlanggar u.... mmg takleh thn... tgh2 sakit nie pun ada hati i ketawa berdekah2...tq sbb bg ubat power...ngeh3.... i like i like... tq ya org...

frm jakarta with love...
Azli Ehwan

nadzwareina said...

to azli :

hehe yup sy dulu mmg agak nakal.. bila pikir2 balik sy pun pelik macam manala sy boleh jadi senakal tu masa kecik2.. mmg lumrah budak2 agaknya.. apapun terima kasih ye sudi baca post yg ni.. sy tngok ramai yg baca link yg bro Hami share je. apepun sy hrp demam ngn flu dah ok.. sy happy bila ada org suka baca hasil tulisan sy. thanx again ye ^__^

Ain said...

hahah...sronok baca crita akak mse kecik2 dlu...klakar...nnt2 org pun nk wat gak kot imbas memori zaman kecik2 dlu...hihi...rndu la kat akak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...