CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

03 July 2011

3 Tahun Di Sekolah Menengah Agama : Kenapa Saya Rindu?

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..


Masa org form1 sampai form3, org bersekolah kat Sek Agama Menengah Tinggi Tengku Ampuan Jemaah atau singkatannya org panggil SAMTTAJ kat Shah Alam. Sejujurnya, org tak pernah sekalipun terfikir nak melanjutkan pelajaran (eceh macam dah habis belajar la pulak kan) kat sekolah menengah aliran agama.Yang org tau dulu waktu sekolah rendah, org kena belajar elok2, dapat 5A, then masuk MRSM. Tula aim org sejak dulu lagi.

Malangnya mungkin zaman org dulu bersepah2 student dapat 5A, org yang tak berapa aktif ni walaupun dapat 5A, tak dapat peluang ke MRSM. Masa tu pulak sekolah rendah agama ada call bagitau org dapat tawaran masuk sekolah menengah agama berasrama kat Klang. Ba pulak nak org belajar berdikari, lalu ba pun transfer org ke Shah Alam. Begitulah ceritanya macam mana org boleh masuk SAMTTAJ.


*Pintu masuk sekolah*

Org masuk SAMTTAJ lambat sikit daripada yg lain, sebab org sekolah dalam 2 minggu kat Klang dulu. Hari pertama kat SAMTTAJ, org agak kekok sebab tak ada sorg pun yang sama sekolah rendah dengan org. So kat sinila org belajar skill buat kawan baru. Memang kena belajar buat kawan baru, kalau tak macam mana nak survive kat tempat baru kan? Kena belajar jadi ramah, friendly, selalu senyum. Dan alhamdulilah, beberapa hari kat situ, org dah ada geng sendiri. Inilah ilmu pertama yang org belajar kat sini, cara2 untuk berkawan dan meluaskan pergaulan.

*View dari dewan makan*

Dekat sini, org kena bangun sebelum subuh. Sebab kitorg diwajibkan solat 5 waktu kat surau, atau kitorg panggil musolla. Selalu dalam pukul 5 suku org dah bangun. Nak kena amik giliran sebelum mandi kan. Lepas tu 10 minit sebelum azan subuh, kitorg dah duduk dalam musolla.Sementara tunggu azan, kitorg baca Al Mathurat atau Al Quran.

Masa tu pulak musolla dah alunkan bacaan2 Al Quran, bagi seluruh asrama dengar. Perasaan org masa tu, memang tenang. Sangat tenang. Sampai tak boleh digambarkan dengan kata2. Masa tu badan dah rasa segar sebab dah mandi, kemudian duduk baca Al Mathurat sambil diiringi ayat2 Al Quran. Bila masuk azan, kitorg solat subuh berjemaah. Bukankah tiap2 pagi melalui permulaan macam ni sangat menyeronokkan?


*Bacaan wajib kitorg pada tiap2 hari*

Kat sekolah, selain daripada belajar 9 subjek untuk PMR termasuk bahasa arab, kitorg ada belajar subjek2 tambahan seperti tauhid, fiqah, tafsir, hadis, semuanya dalam bahasa arab. Kalau campur semua subjek, kiranya kitorg belajar 13 subjek semuanya. Kitorg belajar 2 jenis bahasa arab, iaitu bahasa arab komunikasi dan bahasa arab nahu.

Bila dah selalu sangat belajar bahasa arab, bila baca Al Quran dan Al Mathurat, ada diantara ayat2 yang kitorg boleh faham. Tu yang rasa seronok. Kat sekolah jugak dulu kitorg diwajibkan menghafal beberapa surah, antaranya surah Al Mulk, Al Waqiah, Yassin dan bacaan Al Mathurat.

Kalau hari Isnin ngan Khamis, akan ada dua waktu makan petang, sebab 2 hari tersebut ramai sangat student yang puasa sunat. Waktu bulan Rejab ngan Syaaban pun sama. Pada hari Sabtu Ahad, disebabkan dah biasa bangun pagi, lepas solat subuh kitorg tak tidur. Lepas habis solat subuh jemaah, kitorg terus pergi dewan makan untuk sarapan pagi. Lepas sarapan, kat asrama mesti ada buat gotong royong besar2an. Biasanya serentak asrama putera dengan asrama puteri.

Waktu gotong royong ni, kat musolla akan pasang macam2 lagu nasyid. Memang waktu gotong royong tu rasa meriah sangat. Tak terasa penatnya. Biasanya lepas tamat gotong royong, akan ada kelas2 yang akan dibuat kat musolla, macam kelas tilawah & kelas hafazan. Org sempat join kelas hafazan dan seingat org, org pernah hafal dalam 10 muka surat Al Quran dalam tempoh seminggu. Rasa agak gembira la waktu tu :)

*Asrama Puteri. 3 tahun org tinggal kat sini*

Akan ada sekali dalam setahun dimana sekolah2 menengah agama dibawah JAIS (Jabatan Agama Islam Selangor) akan berkumpul dan mengadakan pertandingan antara sekolah2 yang kitorang panggil Amal Islami. Antara pertandingan2 yang ada ialah pertandingan nasyid, debat, kuiz, forum, khutbah, hafazan ngan tilawah AlQuran. Tiap2 tahun setiap sekolah akan bergilir menjadi tuan rumah.

Sekolah yang jadi tuan rumah memang akan jadi sangat meriah. Org ingat lagi, tahun 2003, SAMTTAJ jadi tuan rumah. Masa ni memng seronok sebab peserta2 sekolah lain semua akan kumpul kat sekolah kita. So peluang nak buat kawan baru pun bertambah. Bila menang, peserta sekolah tu akan mewakili zon pulak untuk ke peringkat seterusnya.

*Pertandingan debat, khutbah, syarahan*

Satu lagi perkara yang buat org merindui SAMTTAJ ni, ialah pergaulan antara pelajar lelaki dan perempuan yang sangat2 dijaga. Kat sekolah ni memang tak nampak la geng lelaki campur geng perempuan, walaupun waktu belajar atau prep. Org ingat dulu, student2 kelas org memang alim2 belaka. Kitorg dulu kalau tak ada hal penting, memang takkan bercakap antara lelaki dan perempuan. Budaya couple2 tu memang tak wujud langsung la (dalam kelas org, kelas lain org tak sure)

Lagi satu, org suka usha (org ni observer ye, hehe) student2 lain waktu ni, baik lelaki atau perempuan. Taktau la kenapa, org nampak wajah diorang ni, walaupun dari sekolah lain, muka diorang bersih dan sejuk mata memandang. Yang perempuan nampak lemah lembut bertudung labuh, yang lelaki nampak sopan je :)

* My super2 junior bersama ustazah. Sweet je kan? :)*

Namun jodoh org dengan SAMTTAJ tak panjang. Lepas keluar result PMR, alhamdulillah org dapat keputusan cemerlang, dan org dapat offer untuk belajar kat MRSM Kem Terendak kat Melaka. Lepas berbincang dengan ba, org buat keputusan untuk berhijrah menimba ilmu kat sana . Teringin nak merasai suasana yang berbeza pulak. Tahun 2004, maka berhijrahlah org ke MRSM, sekolah yang org idamkan sejak form1 lagi tapi baru tahun tu diberi peluang.

Dan of course, bila masuk MRSM, org menghadapi culture shock yang agak dahsyat. Sebab kat sini 100% life org berbeza dengan SAMTTAJ. InsyaAllah, kalau rajin, org akan share pengalaman baru kat MRSM kat post lain pulak. Thanx ye sebab sudi baca post yang panjang berjela ni :)

*Kenangan 1 Zuhud. Org yang mana? Carila sendiri ek :D*


Sekian. Assalamualaikum wbt :)


p/s : Baru2 ni org hantar adik lelaki kat sekolah menengah agama kat Klang, org dapat merasai semula suasana tenang kat sana walaupun hanya seketika. Bila lagi ye org dapat kembali ke suasana seperti itu?

10 comments:

sYuHaDah said...

hehe ak bru nk ckp msti beza gler kan ngan mrsm kan ko dh tulis kt ayt last

nadzwareina said...

hehe serius syu aku kna culture shock mlampau smpai cikgu2 aku pun perasan..klakar je kalau ingt balik :)

= d = said...

hehe..
mesti best kan ingat tyme2 dok kat surau..
prep..
best sgt tyme skola asrama dulu..
:)

nadzwareina said...

tula rindu zaman sekolah dulu, tu yg terus je rasa nak tulis kat blog hehe. thanx ye sudi singgah baca & komen :)

reza al-razi said...

Wahhh... bestnye baca entri nie.. sebijik mcm pengalaman sy time kat SAM Bandar Baru Salak Tinggi dulu.. erm, skrg ni study UiTM kan.. sama gak la kita.. hehe.. :-)

nadzwareina said...

reza : oh ex skolah agama jugak ye :) tula rindu kan zaman skolah agama dulu..haah uitm tp sy dh habis blaja dah ^_^

mazina said...

Blh share cara atasi culture shock tu sbb anak lelaki sy pun hadapi perkara yg sama.

mazina said...

Blh share cara atasi culture shock tu sbb anak lelaki sy pun hadapi perkara yg sama.

baihaqi hakim said...

haha..aq bangga ngan samttaj..

Dr Wan said...

dulu belajar kat samttaj tahun 1990-96.Masa tu lelaki shj.Kalau jln kat shah alam mesti lalu depan sekolah..nak ubati kenangan lama..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...