CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

13 January 2015

Perkara2 yang Perlu Anda Tahu Kalau Nak Ambik Ubat kat Farmasi Hospital/Klinik Kerajaan

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt..


Fuh, tengok tajuk je dah panjang berjela. Oklah, entry kali ni berbaur ilmiah sikit. Bukan apa, dah masuk tahun keempat org kerja kat farmasi hospital dan juga klinik kesihatan kerajaan, org dapati ada banyak orang awam still tak tau atau mungkin tak berapa nak faham tentang cara pengambilan ubat kat farmasi ni. Mostly org awam cuma tau  bagi prescription doktor kat kaunter farmasi, ambik ubat ikut dalam prescription tu, dan balik. Tu je.

Okla, tanpa membuang masa, kat sini org list down apa yg anda semua patut tahu kalau ambil ubat sendiri, mahupun ada ambik ubat untuk sesiapa kat farmasi hospital atau klinik kerajaan. And since tempat org kerja semuanya manual, takde canggih2 pakai komputer semua, doktor tulis sendiri ubat atas prescription, so org tulis mana yg berkenaan je ye.



1) First sekali, untuk yang baru jumpa doktor dan dapat prescription baru, tolong check dulu nama ngan ic anda betul tak dalam tu. Kadang2 bila pesakit ramai, nak2 waktu peak hour, doktor jadi confuse dan tertukar detail2 pesakit. So, bagi mengelakkan ubat yg anda ambik pun tertukar (which is sangat2 bahaya), take your time check dulu detail anda atas tu. 

Kami pun taknak susahkan anda suruh balik jumpa doktor untuk tukar prescription baru kalau kami perasan detail anda salah. Kalau farmasi ngan bilik doktor jauh, anda pulak ada bawak org2 tua, anak2 kecik ke, kan kesian kat anda jugak?


2) Untuk ubat ulangan yg perlu diambil tiap2 bulan, kami di farmasi hanya boleh bekalkan ubat jika anda mempunyai prescription yang masih belum expired (yup, setiap surat prescription ada tarikh expired). Jika anda datang ke farmasi hanya membawa contoh ubat lama tanpa membawa sebarang prescription, kami tidak akan bagi ubat yg anda minta. Dan kalau anda bawa prescription yg dah expired (sebab tak datang ikut tarikh ambik ubat yg kami dah bagi), pun kami takkan bagi ubat. Melainkan anda daftar, jumpa doktor, dan doktor bagi prescription baru yg valid, then kami tak ada masalah nak bagi ubat yg anda perlukan.




So, jangan hilangkan prescription ye. Jaga elok2 simpan dalam dompet, sama macam anda simpan kad temujanji jumpa doktor tu.



3) Bila kami kat farmasi bagi satu nombor giliran, janganla pegi buang kertas nombor yg kecik tu walaupun dah hafal nombor atas tu. Sebab bila kami dah panggil nombor, kami nak balik kertas tu. 



Untuk pengetahuan, ini adalah salah satu cara untuk kami identify pesakit yg betul. Kami akan tengok samada match tak nombor atas prescription anda yg kami dah letak nombor, dengan nombor yg anda pegang. Kalau anda nak renyuk ke, conteng ke atas kertas tu suka hatila, janji tak buang ye.


4) Kami juga akan tanya semula nama anda walaupun dah tertulis atas prescription tu, sebagai langkah keselamatan bagi mengelakkan kami tersalah pesakit. Bukan kami saja2 nak tanya. Jadi kalau ada ambikkan ubat untuk atuk ke, nenek ke, kawan ke, makcik ke, jiran sebelah rumah ke, pastikan anda tahu nama penuh pesakit tu ye. Kalau tahu nama penuh siap dengan nama ayah lagi bagus.


5) Jika anda mempunyai prescription doktor dari hospital/klinik tertentu, jangan tukar2 tempat anda mengambil ubat (maksudnya prescrition cop klinik ni tapi nak amik kat klinik lain), melainkan  anda terus berpindah atau outstation untuk tempoh yg lama. Ada prosedur untuk ambil ubat di klinik/hospital yg lain, yg kita panggil Sistem Pendispensan Ubat Bersepadu SPUB (google untuk lebih lanjut). Kami hanya boleh tolong untuk bekalkan ubat ulangan seminggu sahaja jika anda walk in, itupun jika ubat betul2 habis dan kami sekadar membantu. Sila stick ambil ubat di satu tempat sahaja bagi mengelakkan timbunan ubat yg banyak di rumah sebab ambil ubat yg sama di banyak tempat.




6) Mengikut polisi di kebanyakan farmasi2 hospital dan klinik kerajaan di Malaysia, setiap pesakit akan diberi ubat dalam tempoh 30 minit. So kalau anda tunggu baru 15 minit, janganla terus pergi kat kaunter farmasi bising2 kecoh2 kata lambat. Kami ada banyak lagi prescription yang nak diisi ubat, nak dilabel lagi, nak dicounter check lagi. Tolong la consider dengan kerja kami ye?



7) Satu lagi practice yg biasa diamalkan di setiap farmasi, kami akan bekalkan ubat mengikut prescription ubat ulangan untuk beberapa bulan, hanya untuk sebulan dahulu. Dan kami akan bagi satu tarikh lain untuk anda datang dan ambil bekalan ubat untuk bulan seterusnya. Dan begitulah seterusnya sampai tarikh jumpa doktor.


So kami harap sangat janganla anda asyik mintak kami bekalkan ubat sampai dua tiga bulan sekali, semata2 sebab anda malas nak datang ambil ubat setiap bulan. Nak2 yang ubat banyak. Kalau anda ambik lebih, nanti ada pesakit lain yg tak dapat ubat sebab dah ganggu bilangan stok ubat. Kesian org lain tu kan?


8) Kami di farmasi hanya akan bekalkan ubat mengikut apa yang ditulis oleh doktor atas prescription. Jadi kalau ada ubat yg anda mintak kami tak bagi sebab doktor tak tulis atas prescription, tolongla jangan marah kami. Mungkin better anda jumpa balik doktor untuk discuss. Mungkin doktor rasa anda tak perlu ubat tu (biasanya antibiotik yg ramai tanya), atau dah off ubat tu tapi lupa nak bagitau anda, atau doktor lupa nak tulis.


9) Untuk preskripsi ulangan, kami dah bagi satu tarikh baru untuk ambil ubat bulan seterusnya atas prescription yang kami dah pulangkan semula kepada anda. Bagi mengelakkan pembaziran ubat, tolong ikut tarikh yg kami dah bagi atas prescription tu. Kalau anda datang awal, ubat kat rumah ada lagi tapi dah ambil yg baru, lama2 ubat kat rumah jadi banyak. 

Tapi kalau boleh janganla datang lambat pulak. Nanti ubat tak cukup, anda jugak yg bahaya sebab tak makan ubat. Nak2 kalau ubat kritikal macam ubat kencing manis, jantung, darah tinggi, tolongla jangan ambil remeh ye. Tapi kalau yang memang ada ubat lebih kat rumah tak apa, asalkan jangan tak makan sudahla.



10) Tiada sebarang bayaran akan dikenakan untuk ubat2 yang diambil di farmasi kerajaan (kecuali untuk warga asing). Bayaran yg anda perlu bayar hanya semasa pendaftaran. Jadi tak perlu tanya berapa ringgit kalau ambil ubat kat farmasi ye. Kami bagi free of charge je.


11) Tiada sebarang plastik akan disediakan untuk anda bagi mengisi ubat2an, walaupun ubat2an anda banyak. Kami bukan kedekut, memang kami tak simpan pun plastik kat farmasi. Ini adalah salah satu cara untuk kami mengikuti langkah ke arah bumi hijau dengan mengurangkan penggunaan beg plastik. Kalau rasa2 ubat banyak sangat sampai lebih 10 jenis, bawak beg plastik sendiri ye. Kalau nak senang bawak la handbag besar sikit masa pergi farmasi, senang nak sumbat ubat2 dalam tu.




12) Last but not least, farmasi tak membekalkan surat MC. Hanya doktor sahaja yang punya kuasa menulis surat MC. Kami di farmasi hanya boleh bagi time slip je, tupun maksimum empat jam sahaja. Kalau anda keluar bilik doktor tanpa diberikan apa2 surat MC dari doktor, paham2 sendiri la ye, mungkin doktor rasa anda tak perlu MC kut ;) 


Okla, takat ni je kut yang org sempat terpikir. Pasni kalau ada lagi yg org teringat org update ok. Hopefully kalau anda yg tak berapa faham cara2 nak ambik ubat kat farmasi hospital or klinik kerajaan ni, clear sikit dah pasal proses & prosedur dia lepas baca entry ni.


Dan apa yg org tulis ni berdasarkan pengalaman kerja org je. Mungkin lain tempat lain practice dia. And kalau ada pape yg still tak paham bolehla bertanya, org akan jawab semampu yg boleh ye.




Trima kasih baca entry ni. Jumpa entry akan datang ye, insyaallah :)


Wassalam.


06 January 2015

Hello 2015 :)



Bismillahirrahmanirrahim...Assalamualaikum wbt..

Org still ingat lagi, pada tarikh yang sama harini dua tahun yang lepas, iaitu 6 Januari 2013, org still lagi si gadis bujang yang sibuk bekerja di hospital. Yang langsung takde idea akan menamatkan zaman bujangnya pada tahun tu jugak. Yang langsung takde idea akan bertukar status menjadi seorang ibu pada tahun seterusnya.

Dua tahun bertukar status daripada si gadis bujang, kepada si isteri orang, dan seterusnya kepada mak orang, adalah agak cepat sebenarnya. Rasa macam belum sempat lagi diri ini menimba ilmu menyesuaikan diri untuk menjadi seorang isteri, tup2 pada masa yang sama kena menimba ilmu untuk mempersiapkan diri untuk menjadi seorang ibu pulak. 

Org tak nafikan, perkahwinan dan pengalaman pregnancy org yang berlaku secara spontan dalam tempoh dua tahun ni, walaupun seronok dan thrill orang kata, namun ada kalanya agak melelahkan. Mungkin kerana kurang persediaan sebab leka dan enjoy sangat masa zaman bujang dulu. Tu yg bila tetiba kahwin dan alhamdulillah pregnant, macam kena culture shock pun ada, hehe. 

Dalam tempoh ni juga, banyak hobi org yang org gemar lakukan zaman bujang dulu, terpaksa ditinggalkan dek kekangan masa. Org yang dulunya suka membaca segala jenis bahan bacaan yang ada kat rumah, namun kini bahan2 bacaan tu terbiar sepi di atas rak, berhabuk. Org yg dulunya gemar menulis, siap sempat tulis cerpen lagi, kini blog ni sendiri pun tak terbukak untuk diupdate, apatah lagi nak tulis cerpen macam dulu. Tengok je tarikh post sebelum post ni. 22 September 2013, seminggu lepas org baru nikah kut. Setahun lebih dah.

So macam banyak je sebenarnya nak berkongsi cerita. Tapi tak tahu nak mula dari mana. Huhu.

Tapi takpe, org akan tulis ape je yg terlintas kat kepala org ni ye. So let the story begin.


Pengalaman bergelar isteri kepada seorang... em.. stranger?

Okla, maybe perkataan stranger tu agak over sebenarnya. Bukanla org tak kenal langsung suami org tu sebelum kitorg kahwin, tapi org kenal suami org tu hanya sebagai seorang doktor yang bekerja sama tempat kat hospital org, tak lebih dari tu. Masa baru kenal tu langsung tak tau asal usul dia, family dia, latar belakang dia, semua tu tak pernah org nak amik tahu pun.

Dan org hanya amik masa 2 bulan je buat keputusan setuju untuk berkahwin lepas kitorg dah berkenalan. Dan lebih kurang 7 bulan je untuk org kenal suami org tu sebelum kitorg berkahwin. Terus terang, dalam tempoh 7 bulan ni pun, org gambarkan fasa tu sebagai fasa 'mengenal hati budi' memasing (eceh macam ayat artis pulak), bukannya fasa bercinta. Sebab memang kitorg tak bercinta pun. Takde sebarang ayat cinta diluahkan pun pada masa ni. Suami org tak pernah cakap pun semua tu sampaila tarikh kitorg dah selamat nikah.

Tempoh 7 bulan, memang tempoh yang sangat2 singkat sebenarnya untuk kita mengenali seseorg luar dan dalam. Tak cukup nak kenal luaran je pun. But org anggap benda ni sebagai satu benda yg menyeronokkan. Macam lagi excited nak kenal luar dalam lepas dah kahwin. Orang kata lagi best, kan?

Masa bebaru kahwin tu, to be honest, org still tak biasa bila ada seorang lelaki kat sisi 24 jam sehari. Yela sebelum ni org bf pun takde, so pengalaman memang zero la kan. Semua kerja org dah biasa buat sendiri tanpa mintak tolong org lain, lebih2 lagi lelaki. So bila dah kawin, org still terikut2 dengan perangai lama org tu.

Tanpa org sedar, benda yg org anggap remeh ni la sebenarnya kesalahan pertama yg org dah lakukan sebagai seorg isteri. Terlalu biasa buat kerja sendiri tanpa bergantung ngan org lain, lebih2 lagi since org ni anak sulung. Hinggala suami org rasa mula rasa diri dia tak diperlukan. 

Namun alhamdulillah, berkat komunikasi yang bijak dan berkesan, hehe, barula org sedar kesilapan org ni dan akhirnya org admit, ada perkara yang better suami kita yg tolong buatkan, walaupun kita sendiri boleh buat. Supaya suami kita rasa dihargai bila kita mintak tolong dari dia :).

Dan of course, tinggal bersama dibawah satu bumbung, masa ni la baru kita kenal suami kita tu yg sebenarnya. Macam mana dia bercakap, cara dia makan, cara dia tidur, semua kita tau sebab dah lihat sendiri. Masa ni la kita boleh buat comparison, dengan masa belum kahwin dulu. So kita tau masa kenal dulu perangai dia memang macamtu ke, or dia berlakon depan kita je lebih, hehe. Dan lagi best pulak masa ni la baru kita sedar, satu demi satu keluar ciri2 suami kita tu yg kontra habis dengan perangai kita rupanya. Bukan satu, tapi banyak! Dan kita kena face ketaksamaan ini untuk seumur hidup! 

Tapi sebagai seorang isteri, yang paling penting, kita kena terima suami kita seadanya. Baik buruk dia, still dia adalah suami kita yang mana syurga kita terletak padanya. Yang menanggung dosa2 kita. Yang akan berkorban menjaga kita untuk seumur hidupnya. Semua manusia ada kekurangan. Kalau dia boleh terima kita seadanya, segala kekurangan kita dia terima dengan hati terbuka, kenapa tidak kita? Ada sebab, kenapa Allah takdirkan suami kita tu jodoh kita, kan?


Tapi yang bestnya, bila dah kenal luar dalam ni, rasa cinta yang mula hadir, yang baru nak berputik masa bebaru kahwin tu, akan bertambah dalam bila kita lihat dan rasai sendiri kelebihan dan kebaikan suami kita. Paling seronoknya, cinta kita tu adalah untuk insan yang tepat :)

And the stories of this husband and wife continued... tak boleh cerita semua, rahsia rumahtangga kan? ;)


Pengalaman mengandung dan bergelar seorang ibu :)

Masa baru2 mengandung, org dah dapat rasa yg perut lain macam. Asyik kembung, berangin je. Dan bila org buat sendiri UPT test kat rumah, TING! double line pun timbul. Tapi masa ni satu lagi line tu walaupun ada, tapi tak sepekat line control tu. Samar2 je kalernye.

Masa petang tu org kena keje shift extended hours. Kebetulan pulak masa tu encik suami oncall. Org mintak suami singgah farmasi jap, terus tunjuk UPT tu. Encik suami tengok je, terus dia terkejut.

'Eh, ni positif ni,' suami cakap tanpa ragu2. Tiba2 dia terus pergi tinggalkan farmasi. Eh, eh abang ni, dia blah macamtu je? Terkejut sangat agaknya.

5 minit pastu, suami datang balik bawak borg lab ngan botol urine. Oh, suruh buat test sekali lagi rupanya. 

Tak lama pastu encik suami datang farmasi sekali lagi bawak result. Buat muka straight. Tanya org agak2 positif ke negatif. Dengan rasa tak yakin, org jawab, negatif kut. Then suami bagi kertas tu. Tertulis 'positive'.

Time tu tak tau nak describe rasa dia camne. Happy ada. Terkejut ada. Takut pun ada. Yang pastinya waktu tu kitorg sama2 tersenyum. Org terus call ibu ngan baba bagitau berita gembira tu.

Then my pregnancy adventure pun bermula.

Syukur alhamdulillah, sepanjang org pregnant, org takde sebarang alahan. Morning sickness pun takde. Kalau ada pun sekali sekala je, boleh kira ngan jari berapa kali. Mengidam pun takde. Penat tu biasala. Masa bebaru pregnant takde feeling apa sangat pun. Sebab still tak rasa ada makhluk dalam perut lagi.

Tapi bila encik suami sendiri yang ajak pegi hospital, tolak mesin scan masuk dalam bilik, scan sendiri perut org, dan akhirnya ternampak imej kepala, tangan ngan jantung berkelip2 dalam mesin scan tu, waktu tu memang rasa gembira & bersyukur yg teramat sangat. Masa tu baru sedar, oh aku ni betulla dah nak jadi mak org rupenye.



Tak lama lepas tu, rasa excited tu bertambah bila dah mula rasa baby bergerak dalam perut. Semangat kira berapa kali kick sebab nak tick dalam buku merah. Bila perut makin lama makin besar, rasa happy sebab tahu baby dalam tu tengah membesar dengan sihat. Dekat2 nak due, semangat pilih nama dengan suami. Semangat cari huruf A dengan W, sebab sama dengan initial nama panggilan kitorg, kononnya hehe.

Sepatutnya org due 18 Jun 2014, dan masa 14 Jun 2014 org still lagi drive kereta pergi Seremban, bergilir dengan suami, hehe. Selamba je. Dan malam tu bila ada darah keluar, husband terus bawak pergi hospital. Malam tu jugak kena admit wad sebab rupanya laluan dah bukak 3cm. Sepanjang malam tak boleh tidur menahan sakit contraction yang berulang2. Sakit sangat time ni, tak tipu, macam nak patah dua pinggang tu. Pagi tu dalam pukul 10, sekali lagi doktor panggil masuk bilik untuk check bukaan.

Sekali check, dah 9 cm bukak rupanya. Gelabah doktor tu. Air ketuban tak pecah lagi, so kenala masukkan alat untuk pecahkan. Dan terus org ditolak masuk labour room. Sempat org call encik suami bagitau dah kena tolak labour room.

Masuk labour room, doktor dan staf situ bagi tempoh satu jam untuk prepare sebelum nak deliver. Time ni encik suami masuk, bagi kata2 semangat. Time ni gakla org salam tangan suami, mohon ampun. Suami suruh rileks, bagi tips sikit, kemudian suami keluar sekejap nak bagi org tenangkan diri.

Time ni rasa macam malas dah nak tunggu satu jam. Sakit contraction makin tak tertahan. Terus org bagitau doktor nak beranak time tu gak. Doktor ngan nurse pun terus prepare, ajar pape yang patut. Tak sempat pulak nak panggil suami masuk balik.

Dua kali teran je, baby alhamdulillah keluar. Sakit dia taktau camne nak describe. Sampai kena gunting episiotomy pun tak rasa huhu. Lepas tunjuk baby kat org, baby pun dibersihkan dan diberi kepada org. Kemudian lepas setel dah semua, org ditolak keluar dari labour room. Alhamdulillah, sejam je duk dalam labour room, tak lama. Encik suami pun dukung baby, azan serta iqamahkan, baca surah2 sikit. Suami masa tu muka macam tak percaya dah jadi ayah orang, hehe.


Tanpa sebarang komplikasi, sehari selepas duduk dalam wad, org pun dibenarkan keluar. Dan bermulalah episod org kat rumah berpantang 45 hari sambil membesarkan anak yang baru dilahirkan ni :)


Pengalaman membesarkan seorang Ammar Wafiy :)

Yup, Ammar Wafiy bin Khairil Asraf. Tula nama baby org. Lahir 2.6kg je, kecik molek je masa dia  baru lahir. Perkara pertama yang buat org senyum masa pertama kali pandang wajah Ammar, sebab org perasan dia ada lesung pipit sebelah kiri. Dapat dari ayah dia la ni, hehe.

Macam semua ibu2 baru, org rasa pengalaman nak menyusukan anak ni la pengalaman paling mencabar sekali. Dan cabaran pertama org, air susu tak keluar. Sampai hari pertama kat rumah, org ngn encik suami tak boleh tidur malam sebab Ammar asyik melalak. Lambat baru kitorg figure out, yg rupanya air susu org tak keluar. Tapi alhamdulillah, lepas je berurut tiga hari berturut2, susu keluar dengan banyaknya dan takde lagi masalah Ammar tak tidur waktu malam sebab lapar.

Satu lagi masalah baru timbul, bila Ammar develop jaundice bila dah sampai rumah. Nurse yg datang check kat rumah suruh pergi klinik bila perasan Ammar ada sign jaundice kat badan. And bila dah check kat klinik, memang bacaan bilirubin Ammar agak tinggi. Dan selagi tak turun ke paras normal, selagi tu la kena berulang alik ke klinik check darah sampaila normal. Dan semua ni mengambil masa lebih kurang tiga bulan, barula bacaan bilirubin Ammar kembali normal, huhu.

Satu perkara yg org perasan tentang Ammar, walaupun kaki dia yg cinonet tu banyak kali kena tebuk untuk amik darah untuk bacaan bilirubin, Ammar tak pernah nangis. Berkerut je dia menahan sakit, tapi tak nangis. Menjerit pun tak. Ni yang menyenangkan hati org. Ammar anak yg kuat.


Tapi Ammar tidur selalu sekejap2. Sekadar lepas ngantuk je. Kalau dah hilang ngantuk dia akan bangun. Sebab tu lepas berbincang dengan suami, kitorg putuskan utk ajar Ammar tidur dalam buai awal2 lagi, supaya dia akan tidur lebih lena. Sebab kitorg ada baca aklau tidur kurang akan membantutkan perkembangan otak baby, sebab otak baby berkembang time dia tidur. Alhamdulillah, bila dah pakai buai, barulah Ammar tidur lama sikit. Tapi memang org henjut perlahan je, untuk elakkan gegaran otak.

Satu habit yg org develop masa baru2 lahirkan Ammar, org selalu check yang Ammar bernafas ke tak waktu dia tidur. Tengok dada dia naik turun tak. Rasa nafas keluar tak dari hidung dia. Baca banyak sangat cerita pasal SID (sudden infant death), baby meninggal tiba2, buat org sangat2 paranoid. Namun bila Ammar yang halus masa lahir makin lama semakin membesar, pipi dah semakin tembam, dagu runcing dia semakin hilang dek double chin, lengan ngan peha dah berketak2, semua ni buat org happy sangat :)

Oh, since org lahirkan Ammar seminggu sebelum puasa, maka tak dapatla org berpuasa walaupun sehari pada bulan Ramadhan tahun lepas. Jenuh nak ganti, huhu. Dan satu masalah lagi timbul ialah bila jahitan episiotomy org terbukak sebab org terlalu lasak. Padan muka kat diri sendiri. Mujurla encik suami kerja doktor, dia yg selalu check untuk pastikan jahitan tu ok dan bercantum balik.

Sekejap je masa berlalu. Masuk dua bulan, Ammar mula belajar senyum. Tengok dia senyum sampai nampak lesung pipit sebelah, rasa bahagia sangat tak terhingga. Dan bila Ammar belajar respons kat bunyi, belajar meniarap, belajar pegang objek, belajar kenal ummi ayah dia (Ammar suka tenung muka kitorg lelama), belajar pakai pelampung, tak banyak kerenah, jarang demam (baru sekali sepanjang 6 bulan), semua ni dah cukup untuk buat kitorg sebagai ummi ayah Ammar rasa seronok sangat.





Ammar sekarang dah 6 bulan lebih. Alhamdulillah, cukup 6 bulan Ammar fully breastfeed. Sekarang org tengah nak introduce Ammar dengan solid food. Baru je try puri buah pisang, betik, labu. Setakat ni Ammar bagi respons positif, walaupun dia lebih prefer susu ibu. Tapi takpe, lambat laun Ammar mesti akan accept jugak. 

So, takat ni jelah cerita yg dapat org kongsikan, sebagai summary kepada kehidupan org sepanjang org tak update blog dekat setahun lebih. Org bersyukur sangat sepanjang tempoh ni, org dikurniakan seorg suami yg baik & penyayang, dan anak lelaki yg sihat & comel. Jauh lagi journey yg akan org lalui bertiga dengan suami & anak org ni. Doakan kehidupan yg akan kitorg bertiga lalui selepas ni baik2 aje ye.


Till then. Next update? Tahun depan la kut, haha. Bye!

22 September 2013

This is My Love Story.

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt..

*Pertama sekali, post ini ditulis demi memenuhi janji org terhadap rakan2. Org telah ditanya dan diminta oleh beberapa org rakan2 dulu untuk buat satu post khas dalam blog ni tentang my own love story. Tapi dengan satu syarat, post tu cuma akan wujud HANYA setelah org selamat bernikah. Makanya setelah selamat seminggu, Fatihah Nasiha, Nadiah Abu Bakar, Radhiatul Mardhiyah, Mohd Amir, geng 13 gadis cantik, dan rakan2 lain yang rajin bertanya sejak dulu, post ini dihasilkan untuk korg :)*


Org ingat lagi, saat org mula2 berkongsi secara indirect kat twitter & fb tentang hubungan serius org dengan seseorang (ketika itu sudah diperingkat merisik & bertunang), org mendapat agak banyak respon daripada kawan2. Ada yang terkejut dengan berita tiba2 ini, tak kurang yang bertanya bertubi2, dan ada juga yang melahirkan rasa gembira dan mengucapkan tahniah.

Sebab apa?

Sebab majority diorang tahu yang sejak dulu lagi, org tak pernah bercinta, atau ayat lainnya 'bercouple' dengan mana2 lelaki, sejak dari zaman sekolah, sehinggalah menginjak zaman universiti, dan sehinggalah org mula bekerja. Kerana prinsip org yang tidak sukakan satu hubungan yang tidak pasti penghujungnya. Hubungan yang melalaikan dan tidak diredhai Allah (tapi tak bercouple tak bermaksud org tak pernah jatuh hati eh.. tu lain)

Malah jujur org katakan, org TIDAK berusaha mencari dengan bersungguh2 pun siapa jodoh org sebenarnya, meskipun ketika itu usia org sudah hampir menginjak suku abad. Usia normal dimana rakan2 seusia org sudah menemui pasangan hidup dan membina kehidupan baru bersama pasangan masing2. Orang selalu cakap yang jodoh tu tak datang bergolek, kita sendiri yang kena cari siapa jodoh kita, kan?

Dan org ingat lagi bila ibu ngan baba kerap kali tanya bila agaknya org akan bawak bakal menantu bertemu dengan mereka kat rumah, org sekadar jawab,

'Kalau dah ada, nanti org bawak. Belum jumpa lagi nak buat macam mana.. Takpun susah sangat ibu dengan ba carikanla untuk org, hehe,' kata org sambil tersengih kepada kedua ibu bapa org. Dari riak wajah mereka, org tahu mereka risau sebenarnya. Melihat betapa tidak seriusnya org dalam soal mencari pasangan hidup.

Namun hakikatnya, apabila berdoa ketika usai solat, org selalu meminta kepada Allah agar mempertemukan org dengan jodoh org, apabila tiba masa yang sesuai, dan apabila org benar2 dah bersedia bergelar seorang isteri. Kerana jauh disudut hati, org dapat rasakan yang jodoh org tu sebenarnya tak jauh pun dari org, cuma org tak tahu siapakah dia. Mungkin tu je sekelumit usaha org, dalam mencari jodoh sendiri. 



Dan org langsung sama sekali tak menyangka, doa org, daripada hambaNya yang sering alpa dan leka ini, benar2 dimakbulkan Allah. Beberapa hari sebelum usia org bertukar 25 tahun menjelang tahun baru 2013 (usia target org untuk menamatkan zaman bujang), secara tiba2 datang seorang lelaki bertemu dengan org kat kaunter farmasi time kitorg sama2 ditakdirkan bertugas pada malam yang sama. Meminta sendiri nombor telefon daripada org, walaupun menurutnya dia boleh mendapatkan nombor org senyap2 daripada operator hospital. Menghubungi org keesokan harinya, malah menyatakan hasrat untuk masuk meminang ketika baru kali pertama org keluar makan berdua bersama dengannya (kali pertama mula2 dulu ditemani oleh seorang kawan).

Cepat kan? Sekelip mata je berlaku semua ni, dengan izin Allah. In less than a month.

Dia merupakan seorang doktor, medical officer (MO) berusia 28 tahun yang bertugas di hospital tempat org bekerja sekarang. Doktor yang hari2 bertemu muka dan bertembung dengan org kat kawasan hospital yang kecil tu atas urusan kerja. Siapa sangka, insan yg org tunggu2 untuk muncul dalam hidup org selama ni, sebenarnya sangat dekat dengan org. Hari2 berada berhampiran org, cuma org je yang tak sedar selama ini.

Rupa2nya, dah lama sebenarnya dia memerhatikan org dari jauh. Sejak pertama kali dia melihat dan menegur org kat tempat thumbprint time balik suatu ketika dulu (mengikut ceritanya la). Dan dia pernah membuat pengakuan kepada cikgunya ketika kami bertiga minum bersama, yang org merupakan cinta pandang pertamanya (masa tu baru pertama kali tau). Sungguh org tak sangka, penampilan org yang serba comot dan sederhana kat hospital ni mampu meraih perhatian seorang doktor. Org yang agak low profile dan senyap dikalangan staf2 hospital, rupanya kehadiran org disedari oleh seorang doktor kat hospital tempat org bekerja.

Pertama kali kami berbual bersama :)

Saat dia bertanya samada dia boleh masuk meminang lepas dapat tahu yang org still single, org terkedu sekejap melihatkan betapa seriusnya dia menyatakan hasrat hatinya dengan jujur tanpa berselindung. Dua kali org tanya samada dia serius dengan soalan tu, dan dua kali jugaklah dengan yakinnya dia menjawab 'serius'. Maka secara spontannya tanpa berfikir panjang, org mintak dia jumpa ibu dengan baba kat rumah. Mintak izin dari diorang. Kerana org masih milik ibu bapa org since org ni anak sulung perempuan. Dengan harapan pemintaan org tu akan membuatkan tahap keseriusan dia berkurang tentang isu masuk meminang org ni.

Dan dia akhirnya mendapat peluang untuk bertemu juga dengan ibu ngan baba time mereka datang melawat org kat Batang Kali, tempat org menginap sewaktu hari bekerja. Ketika ditanya direct oleh baba apa sebenanya motif dia mendekati org, dengan jujur dia menyatakan bahawa dia ikhlas mendekati dan berkawan dengan org dengan niat untuk membina masjid bersama. Baba dengan ibu terkejut seketika time tu, sebab mungkin tu pertama kali mereka bertemu dengan seorang lelaki yang benar2 ikhlas dan serius nakkan anak dara mereka yang seorang ni.

Daripada rakan sekerja yang berurusan hanya atas urusan professional, kali ini org perlu melihat dan menerimanya sebagai seorang yang lebih dari sekadar kawan. 24 tahun org hidup single, bebas tanpa sebarang komitmen, maka tak senang untuk org menerima kehadirannya dalam hidup serta hati org dengan sekelip mata. Pernah sekali org menangis, sebab hati org ni degil sangat untuk terima dia meskipun org nampak betapa ikhlasnya dia berusaha memenangi hati org. Terasa kejamnya diri ni sebab tak dapat balas kasihnya kepada org (dulu sendiri jugak yang suruh dia terus jumpa ibu baba. Sapa suruh, kan?)


 

Hati org yang pada mulanya kosong tanpa secebis pun perasaan kepadanya, (org susah nak jatuh hati sebenarnya) akhirnya dengan izin Allah, dia berjaya membuatkan hati org terbuka untuk menerimanya. Melihat senyap2 betapa lemah lembutnya dia melayan pesakit2 kat wad, melihat bagaimana dia menjadi seorang cucu yang sangat bertanggungjawab dan penyayang kepada neneknya (dia tinggal berdua bersama neneknya pada hari bekerja), melihat kesopanannya kepada kedua ibu bapanya dan juga ibu bapa org, dan mendengar sendiri pujian yang diberikan kepadanya oleh doktor2 lain dan staff2 nurse wad yang dijaganya, membuatkan org bertambah yakin yang org tak memilih insan yang salah.

Malah dia juga sentiasa menjaga dan mengingatkan org tentang solat, tak pernah mengambil kesempatan dengan menyentuh org walaupun sedikit (kalau tak sengaja terlanggar cepat2 minta maaf), tak berkira langsung soal duit (kalau boleh setiap kali keluar dia je nak belanja), sangat mengambil berat, simple orangnya dan tak pernah bercintan cintun sama je macam org, membuatkan org kagum dengannya dan sememangnya org tak jumpa satu sebab pun untuk tak menerimanya sebagai seorang suami.

Apa yang lebih meyakinkan org, sebaik sahaja ibu melihat gambarnya pertama kali kat fb (gambar Jamuan Raya Farmasi 2012), ibu terus cakap wajah kitorg berdua ada iras. Begitu juga kata2 staf2 farmasi yang baru nak tahu tentang hubungan kitorg, yang mengatakan wajah kitorg macam abang ngan adik je. Dan tu jugaklah komen yang diberikan oleh pakcik dan makcik org, sepupu2 org yang pertama kali melihatnya bila kitorg bertembung di luar hospital, serta makciknya juga apabila kitorg semua berkumpul buat pertama kali sewaktu majis merisik kat rumah org. Orang selalu kata kalau berjodoh, muka saling tak tumpah. Org percaya tu ^__^

Kurang dua bulan dari tarikh kitorg baru berkenalan, dia menghantar rombongan merisik ke rumah org. Majlis merisik yang sekaligus bertukar menjadi majlis bertunang. Pada waktu ni org baru je nak terima surat posting untuk Full Registered Pharmacist (FRP) dan ramai sangat batch org yang dapat Sabah. Mungkin sebab ni dia cepat2 nak mengikat hubungan kitorg, sebelum org dipanggil ke sana. Tapi tak apa, walaupun tak sampai dua bulan mengenalinya, org dah yakin dengan keputusan untuk memilihnya sebagai suami. Sebab org dah tetapkan dalam hati, org nak mengenalinya luar dan dalam dengan lebih lanjut dengan cara yang betul, iaitu selepas kitorg bernikah nanti. Dan jauh disudut hati org yakin, dialah lelaki terbaik yang pernah Allah hadirkan dalam hidup org, walaupun kejap je sebenarnya tempoh org mengenalinya. Kurang dari setahun pun.


Sepanjang tempoh kitorg saling mengenali hati budi masing2, kitorg cuba memelihara diri sebaik yang mungkin. Kitorg BUKANLAH pasangan yang terbaik menurut tuntutan islam, yang tak berdating, tak saja2 telefon atau mesej tanpa urusan penting, yang tak keluar berdua. Org akui ada gak kadang2 kitorg keluar makan & tengok wayang sama2 macam couple lain (berdua atau ditemani adik beradik). Kadang2 tak sengaja terpulang ke rumah pada lewat malam. Tapi kitorg berusaha untuk tak sesekali melampaui batas yang ditetapkan agama. 

Rutin sesebuah couple yang sentiasa mengucapkan 'I love you', or 'saya sayangkan awak' kepada satu sama lain pada setiap harikitorg langsung tak pernah ucap walaupun sekali. Kitorg sama2 rasa tak manis kalau dah ucapkan cinta dan sayang sebelum kahwin (honestly, org tak selesa sebab tak biasa langsung). Gelaran sayang2 manja2 sesama sendiri pun kitorg tak ada dan tak pernah guna. Abang pun org tak pernah panggil walaupun dia tua 3 tahun dari org. Kitorg gak tak berbalas sms hampir setiap masa dan bergayut berjam2 setiap hari macam couple lain. Kalau ada benda penting nak dibincang, paling lama pun telefon dalam 15 minit. Walaupun kitorg kat tempat kerja yang sama, seboleh-bolehnya kitorg cuba untuk tak mengacau satu sama lain time kerja. Cuma ada la lepas waktu kerja pukul 5, kitorg minum petang atau dinner sekali, ataupun sekadar melawat dan menghantar makanan kalau salah sorang dari kitorg on-call malam. Tu pun kitorg rasa dah cukup.

Bertunang dengan doktor kat hospital yang sama, org memang tak dapat elak daripada jadi buah mulut dan perhatian seluruh isi hospital yang kecil itu, antaranya para doktor, staff nurse, penolong pegawai kesihatan, seluruh warga farmasi malahan operator, pekerja2 Radicare, dan temasuklah gak org yang paling tinggi jawatannya kat hospital tu, iaitu Pengarah Hospital. Tiba2 je nama 'Wawa tunang Dr Asraf' dicari2 dan dikenali oleh hampir semua orang kat setiap unit dalam hospital. Kadang2 org rasa kelakar lak bila asyik dapat usikan nakal serta ucapan tahniah daripada diorg, malah diorg ada cakap betapa sepadannya kitorg ni kalau benarlah kitorg ni berjodoh.

Dan akhirnya bila org dapat tau yang org tak dapat pun posting ke Sabah dan dapat kekal bertugas kat hospital yang sama, iaitu kat Hospital Kuala Kubu Bharu untuk FRP lepas setahun org buat latihan kat sini, kitorg sama2 rasa gembira dan bersyukur sebab urusan perkahwinan kitorg akan lebih dipermudahkan. Malah, sorang staf farmasi pernah cakap kat org, dia gembira melihatkan urusan membina masjid kitorg sejak dari awal begitu senang, seolah dipermudahkan. Org hanya mampu tersenyum sambil mengucap syukur tak terhingga kepada Ilahi. Ternyata Allah itu sebaik2 perancang.


Org akhirnya sedar, susunan Allah itu sangat cantik. Benarlah kata org, jika kita telah ditakdirkan untuk satu sama lain, walau beribu batu jauh terpisah, kita tetap akan dipertemukan, pada tempat dan saat yang betul. Kalaula org atau dia tak kerja sekali malam tu, mungkin dia takkan cuba approach org sampai bila2 dan hubungan kitorg mungkin kekal hanya sebagai doktor dan pharmacist hinggalah ke hari ini. Kalau la org atau dia tak ditugaskan bekerja kat HKKB, mungkin kitorg takkan dipertemukan, dan masih berusaha mencari jodoh masing2 sehingga kini. Dan kalau la org tak ditakdirkan untuk menjadi seorang pharmacist dan dia pun tak ditakdirkan untuk menjadi seorang doktor, mungkin takdir hidup dan aturan jodoh kitorg lagi jauh berbeza daripada sekarang. Ternyata ada sebab dan hikmah kenapa Allah menjadikan susunan hidup kita seperti ini dan itu. Org mengerti akhirnya. Allah itu Maha Besar.

Allah tak bagi terus segala apa yang kita mahukan, tapi Allah bagi apa yang sebenarnya kita perlukan. Dia Maha Tahu. Kalau dulu org selalu je berangan nak dapat suami yang hensem, bijak pandai, kaya, romantik dan sempurna serba serbi macam dalam drama, Allah bagi kat org seorang lelaki yang sederhana, simple, sedap mata memandang wajahnya, kerja sebagai seorang doktor yang sentiasa sibuk dengan kerjayanya, dan alhamdulillah stabil kewangannya. Orangnya tenang dan matang, kontra dengan org yang 'berangin' dan kebudak2an. Rasional orangnya, berlawanan dengan org yang senang dipengaruhi emosi. Sangat mengambil berat, lain betul dengan org yang selalu je tak ambil kisah. Malah hobi dimasa lapang dan fahaman politik kitorg pun jauh bebeza. Org yang langsung tak pandai nak buat keputusan sendiri, mendapat dia yang perlu membuat keputusan hampir setiap masa pada waktu kerjanya. Ketidaksempurnaannya pula merupakan sedikit kelebihan yang ada pada diri org, namun kitorg masih ada banyak persamaan. Dan itulah yang membuatkan kitorg cepat serasi antara satu sama lain.


Kini, pada tarikh 14 September 2013, pada tarikh keramat ini, kitorg berdua akhirnya ditakdirkan Allah selamat disatukan sebagai pasangan suami isteri. Dr. Khairil Asraf bin Amir, nama yg Allah telah catatkan sebagai jodoh org di Luh Mahfuz sejak org berada dalam kandungan lagi, kini telah sah menjadi suami, imam, dan bapa kepada bakal anak2 org nanti dengan sekali lafaz. Dengan yakinnya lafaz akad itu diucapkannya, seyakin saat dia mula2 melamar org dulu. Selepas ni, kitorg akan teruskan lagi sesi perkenalan antara satu sama lain dengan lebih mendalam, dan banyak lagi tentang diri dia yang ingin org explore sendiri dan pastinya akan jadi lebih interesting untuk diketahui selepas ni. Dan Insyaallah, segala janji yang org pernah coretkan untuk dia dalam post di blog org suatu ketika dulu, akan cuba org penuhi sebaik yang mungkin. Bukan sekadar hanya kata2 tulisan semata.

Semoga dengan sesi exploration diri masing2 selepas bernikah ini, akan membuatkan rasa cinta antara kitorg menjadi lebih mekar dan subur dan sentiasa dalam keredhaan Allah. Semoga kitorg sama2 dapat menempuhi bahtera rumahtangga ini bersama sehingga ke akhir hayat. Dan semoga hubungan kitorg akan berkekalan sehingga ke jannah, insyaallah. Mohon korg semua doakan kebahagiaan kitorg ye :)




Dan sebagai penutup cerita, si tulang rusuk yang sibuk mencari pemiliknya dalam diam, akhirnya sudah dipertemukan dengan izin Allah. Alhamdulillah, kini pencarian berakhir :)


Sekian dari org, Raden Azwani binti RM Pujaseti, dan inilah dia kisah cinta org. Yang pertama dan yang terakhir, harapnya :)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...