CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

13 January 2015

Perkara2 yang Perlu Anda Tahu Kalau Nak Ambik Ubat kat Farmasi Hospital/Klinik Kerajaan

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt..


Fuh, tengok tajuk je dah panjang berjela. Oklah, entry kali ni berbaur ilmiah sikit. Bukan apa, dah masuk tahun keempat org kerja kat farmasi hospital dan juga klinik kesihatan kerajaan, org dapati ada banyak orang awam still tak tau atau mungkin tak berapa nak faham tentang cara pengambilan ubat kat farmasi ni. Mostly org awam cuma tau  bagi prescription doktor kat kaunter farmasi, ambik ubat ikut dalam prescription tu, dan balik. Tu je.

Okla, tanpa membuang masa, kat sini org list down apa yg anda semua patut tahu kalau ambil ubat sendiri, mahupun ada ambik ubat untuk sesiapa kat farmasi hospital atau klinik kerajaan. And since tempat org kerja semuanya manual, takde canggih2 pakai komputer semua, doktor tulis sendiri ubat atas prescription, so org tulis mana yg berkenaan je ye.



1) First sekali, untuk yang baru jumpa doktor dan dapat prescription baru, tolong check dulu nama ngan ic anda betul tak dalam tu. Kadang2 bila pesakit ramai, nak2 waktu peak hour, doktor jadi confuse dan tertukar detail2 pesakit. So, bagi mengelakkan ubat yg anda ambik pun tertukar (which is sangat2 bahaya), take your time check dulu detail anda atas tu. 

Kami pun taknak susahkan anda suruh balik jumpa doktor untuk tukar prescription baru kalau kami perasan detail anda salah. Kalau farmasi ngan bilik doktor jauh, anda pulak ada bawak org2 tua, anak2 kecik ke, kan kesian kat anda jugak?


2) Untuk ubat ulangan yg perlu diambil tiap2 bulan, kami di farmasi hanya boleh bekalkan ubat jika anda mempunyai prescription yang masih belum expired (yup, setiap surat prescription ada tarikh expired). Jika anda datang ke farmasi hanya membawa contoh ubat lama tanpa membawa sebarang prescription, kami tidak akan bagi ubat yg anda minta. Dan kalau anda bawa prescription yg dah expired (sebab tak datang ikut tarikh ambik ubat yg kami dah bagi), pun kami takkan bagi ubat. Melainkan anda daftar, jumpa doktor, dan doktor bagi prescription baru yg valid, then kami tak ada masalah nak bagi ubat yg anda perlukan.




So, jangan hilangkan prescription ye. Jaga elok2 simpan dalam dompet, sama macam anda simpan kad temujanji jumpa doktor tu.



3) Bila kami kat farmasi bagi satu nombor giliran, janganla pegi buang kertas nombor yg kecik tu walaupun dah hafal nombor atas tu. Sebab bila kami dah panggil nombor, kami nak balik kertas tu. 



Untuk pengetahuan, ini adalah salah satu cara untuk kami identify pesakit yg betul. Kami akan tengok samada match tak nombor atas prescription anda yg kami dah letak nombor, dengan nombor yg anda pegang. Kalau anda nak renyuk ke, conteng ke atas kertas tu suka hatila, janji tak buang ye.


4) Kami juga akan tanya semula nama anda walaupun dah tertulis atas prescription tu, sebagai langkah keselamatan bagi mengelakkan kami tersalah pesakit. Bukan kami saja2 nak tanya. Jadi kalau ada ambikkan ubat untuk atuk ke, nenek ke, kawan ke, makcik ke, jiran sebelah rumah ke, pastikan anda tahu nama penuh pesakit tu ye. Kalau tahu nama penuh siap dengan nama ayah lagi bagus.


5) Jika anda mempunyai prescription doktor dari hospital/klinik tertentu, jangan tukar2 tempat anda mengambil ubat (maksudnya prescrition cop klinik ni tapi nak amik kat klinik lain), melainkan  anda terus berpindah atau outstation untuk tempoh yg lama. Ada prosedur untuk ambil ubat di klinik/hospital yg lain, yg kita panggil Sistem Pendispensan Ubat Bersepadu SPUB (google untuk lebih lanjut). Kami hanya boleh tolong untuk bekalkan ubat ulangan seminggu sahaja jika anda walk in, itupun jika ubat betul2 habis dan kami sekadar membantu. Sila stick ambil ubat di satu tempat sahaja bagi mengelakkan timbunan ubat yg banyak di rumah sebab ambil ubat yg sama di banyak tempat.




6) Mengikut polisi di kebanyakan farmasi2 hospital dan klinik kerajaan di Malaysia, setiap pesakit akan diberi ubat dalam tempoh 30 minit. So kalau anda tunggu baru 15 minit, janganla terus pergi kat kaunter farmasi bising2 kecoh2 kata lambat. Kami ada banyak lagi prescription yang nak diisi ubat, nak dilabel lagi, nak dicounter check lagi. Tolong la consider dengan kerja kami ye?



7) Satu lagi practice yg biasa diamalkan di setiap farmasi, kami akan bekalkan ubat mengikut prescription ubat ulangan untuk beberapa bulan, hanya untuk sebulan dahulu. Dan kami akan bagi satu tarikh lain untuk anda datang dan ambil bekalan ubat untuk bulan seterusnya. Dan begitulah seterusnya sampai tarikh jumpa doktor.


So kami harap sangat janganla anda asyik mintak kami bekalkan ubat sampai dua tiga bulan sekali, semata2 sebab anda malas nak datang ambil ubat setiap bulan. Nak2 yang ubat banyak. Kalau anda ambik lebih, nanti ada pesakit lain yg tak dapat ubat sebab dah ganggu bilangan stok ubat. Kesian org lain tu kan?


8) Kami di farmasi hanya akan bekalkan ubat mengikut apa yang ditulis oleh doktor atas prescription. Jadi kalau ada ubat yg anda mintak kami tak bagi sebab doktor tak tulis atas prescription, tolongla jangan marah kami. Mungkin better anda jumpa balik doktor untuk discuss. Mungkin doktor rasa anda tak perlu ubat tu (biasanya antibiotik yg ramai tanya), atau dah off ubat tu tapi lupa nak bagitau anda, atau doktor lupa nak tulis.


9) Untuk preskripsi ulangan, kami dah bagi satu tarikh baru untuk ambil ubat bulan seterusnya atas prescription yang kami dah pulangkan semula kepada anda. Bagi mengelakkan pembaziran ubat, tolong ikut tarikh yg kami dah bagi atas prescription tu. Kalau anda datang awal, ubat kat rumah ada lagi tapi dah ambil yg baru, lama2 ubat kat rumah jadi banyak. 

Tapi kalau boleh janganla datang lambat pulak. Nanti ubat tak cukup, anda jugak yg bahaya sebab tak makan ubat. Nak2 kalau ubat kritikal macam ubat kencing manis, jantung, darah tinggi, tolongla jangan ambil remeh ye. Tapi kalau yang memang ada ubat lebih kat rumah tak apa, asalkan jangan tak makan sudahla.



10) Tiada sebarang bayaran akan dikenakan untuk ubat2 yang diambil di farmasi kerajaan (kecuali untuk warga asing). Bayaran yg anda perlu bayar hanya semasa pendaftaran. Jadi tak perlu tanya berapa ringgit kalau ambil ubat kat farmasi ye. Kami bagi free of charge je.


11) Tiada sebarang plastik akan disediakan untuk anda bagi mengisi ubat2an, walaupun ubat2an anda banyak. Kami bukan kedekut, memang kami tak simpan pun plastik kat farmasi. Ini adalah salah satu cara untuk kami mengikuti langkah ke arah bumi hijau dengan mengurangkan penggunaan beg plastik. Kalau rasa2 ubat banyak sangat sampai lebih 10 jenis, bawak beg plastik sendiri ye. Kalau nak senang bawak la handbag besar sikit masa pergi farmasi, senang nak sumbat ubat2 dalam tu.




12) Last but not least, farmasi tak membekalkan surat MC. Hanya doktor sahaja yang punya kuasa menulis surat MC. Kami di farmasi hanya boleh bagi time slip je, tupun maksimum empat jam sahaja. Kalau anda keluar bilik doktor tanpa diberikan apa2 surat MC dari doktor, paham2 sendiri la ye, mungkin doktor rasa anda tak perlu MC kut ;) 


Okla, takat ni je kut yang org sempat terpikir. Pasni kalau ada lagi yg org teringat org update ok. Hopefully kalau anda yg tak berapa faham cara2 nak ambik ubat kat farmasi hospital or klinik kerajaan ni, clear sikit dah pasal proses & prosedur dia lepas baca entry ni.


Dan apa yg org tulis ni berdasarkan pengalaman kerja org je. Mungkin lain tempat lain practice dia. And kalau ada pape yg still tak paham bolehla bertanya, org akan jawab semampu yg boleh ye.




Trima kasih baca entry ni. Jumpa entry akan datang ye, insyaallah :)


Wassalam.


4 comments:

fatahul alim said...

Nak tanya.. Macam mana untuk pesakit yang dari hospital transfer ke klinik. Ada ubat list A.. Klinik kesihatan biasanya tiada ubat list A.

fatahul alim said...

Nak tanya.. Macam mana untuk pesakit yang dari hospital transfer ke klinik. Ada ubat list A.. Klinik kesihatan biasanya tiada ubat list A.

nadzwareina said...

Kalau macamtu pastikan bawak surat rujukan doktor dari hospital yg transfer.. Tunjuk kat farmasi, kita akan fotostet copy.. Copy tu kita akan send ke hospital besar utk dapatkan stok ubat list A.. Sorry lambat reply

nadzwareina said...

Kalau macamtu pastikan bawak surat rujukan doktor dari hospital yg transfer.. Tunjuk kat farmasi, kita akan fotostet copy.. Copy tu kita akan send ke hospital besar utk dapatkan stok ubat list A.. Sorry lambat reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...