CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

29 July 2011

Dugaan Mengawal Amarah Menjelang Ramadhan…


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..



Tak tahulah kenapa, menjelang bulan Ramadhan yang akan bermula pada hari isnin ni, bertubi2 perkara yang sungguh2 menguji kesabaran melanda diri dalam 2 hari ni. Tiba2 berlaku perkara2 yang mampu mengundang kemarahan dan kegeraman dan memerlukan kekuatan org untuk mengawal diri dan percakapan. Tak pernah org rasa nak marah macam ni sekali.

Mula2 malam tadi. Sambil tengok bola rasa nak mengunyah something. Lalu teringat coklat2 yang dibeli kat Langkawi, ada dalam satu tupperware. Bila pergi dapur cari2 tak ada. Bila tanya ibu, ibu kata adik lelaki org bawak satu tupperware coklat2 tu pergi sekolah. Jual kat kawan. Ibu pun baru je tau petang tadi rupanya.


Masa tu dalam hati terus rasa menyirap yang teramat sangat. Coklat yg banyak2 tu, yang tak murah tu dia bawak sekolah jual kat kawan2? Ya Allah geramnyaaaaa aku!! Aku beli nak bagi satu family makan kat rumah, dia bawak coklat tu jual kat kawan kat sekolah. Yang tinggal cuma satu bar coklat. Itu je.


Dan akhirnya bila amik adik dari mengaji, dia kena satu das leteran daripada org yg org rasa agak dahsyat. Nasib baik tak nangis. Tapi almost la.


Pada waktu petang esoknya, waktu nak menghantar adik ke sekolah, banyak sungguh kenderaan2 yang mencari pasal. Masuk dalam lane org suka2 hati. Org pulak yang kena slow speed kereta biar tak bergesel. Hamboi2. Ingat jalan ni ko sorg yang punya?


Bukan takat kereta je. Tiba2 lepas tu ada pulak satu couple naik motor ni sedap makan angin kat tengah2 jalan. Kalau dah tua tu fahamla jugak, ni budak2 remaja yang macam tak cukup umur. Okeh time ni org memang dah tak boleh tahan sabar. Org bukak cermin kereta, tekan hon, lalu tepi diorang, jerit suruh tepi sikit. Terkejut badak diorang. Kan dah kena marah. Nasib baik pastu diorang terus ke tepi.


Then org singgah kedai nak beli beberapa barang. Boleh pulak time tengah tunggu turn nak bayar tu tiba2 ada sorang mamat India ni potong line dengan selambanya. Org pun terkejut. Kemudian org cakap ’Excuse me,’ dengan kuatnya bagi dia dengar. Dia pulak pandang org dengan muka tak puas hati then selamba pergi bayar barang dia. Nasib baik barang sikit je. Lepas bayar dia terus blah. Haih geram2. Nasib baik tak kena marah macam couple tadi tu. Tak sempat pun.


Bila balik rumah, kat dalam bilik tiba2 org nampak pembalut coklat kat atas meja. Tiba2 teringat sesuatu. Eh ni coklat member aku kirim. Ah sudah. Bila bukak peti ais tengok plastik pembungkus coklat untuk member tu dah kena bukak. Padahal org dah asing dalam plastik lain, tapi adik laki org yang satu lagi pergi makan pulak. Ya Allah. Sabar je lah. Lalu terpaksalah org mintak maaf dekat kawan org yang mengirim coklat tu. Coklat dia dah kena makan ngan adik huhu.


Tu tak masuk lagi dengan laptop ni yang suka mematikan diri secara tiba2. Rasa nak baling laptop ni pun ada gak, tapi bila memikirkan laptop ni dah digunakan lebih 4 tahun, tak sampai hati nak buat. Then time tiba2 teringin nak makan cereal, letak2 je cereal dalam mangkuk dengan susu tiba2 punyalah banyak semut keluar dari mangkuk tu. Yang dah lemas dalam susu pun banyak. Rupanya2 cereal tu dah dihurung semut, cuma org tak nampak sebab warna dia gelap. Terpaksalah cereal dalam mangkuk tu dibuang begitu sahaja. Rugi2.


Dalam hati memang rasa nak terbakar je. Macam2 hal la dalam 2 hari ni. Org jarang naik angin macam ni sekali. Tapi kalau sekali dah marah, org tak nafikan, memang agak dahsyat la. Sampai ibu pun perasan muka org duk tahan marah huhu. Mungkin ibu risau org melenting, sikit pun ibu tak tanya. Takpelah ibu, org dh cool sekarang.


Oklah, sekian untuk kali ni. Harap2 lepas ni org boleh la mengawal rasa marah bila tiba bulan Ramadhan nanti. Lama jugak dah tak rasa marah macam ni. Selamat berpuasa dan bersahur ye kawan2 semua :)



p/s : Teringat dulu masa zaman uni terhempas tangan kat meja waktu presentation sebab kena provoke dengan lecturer. Terkejut satu kelas. Serius tak sengaja time tu huhu -__-

8 comments:

sYuHaDah said...

yang coklat tu kn ak pn mau ak mngamuk...bukn sng nk p beli coklt tu hehe xpe la rzk diorg =)

Sha said...

bley tahan jugak bile seorg raden marah..hehe..
slme nih xpnh nmpk hg marah..
sabar byk2 wa..istighfar byk2..smoge rmdhn akn dtg nih, mndidik jiwa mnjdi lbey tng *kalo marah2 cane nk beribadah dgn tng nti?*
SMILE :)~~~

tajul said...

haha..dhsyt2.nsb baik xjd kak limah.^_^

nadzwareina said...

syu : tau xpe.. aku rasa teruk gak la aku marah adik aku smlm.. bila pikir2 balik sian pun ade haha

syae : hee ko xpenah nmpak aku mrh ye dulu syae? better jgn nmpak, segan aku.. kdg2 kalau dh mrh sgt mmg aku xingat ape dh..betul2, kna bljr istighfar bnyk2 lepas ni.. thnx bnyk syae :)

tajul : haha nape plak kna jadi kak limah? :P

tajul said...

haha..klu jd kak limah,jd lawak la nati.=P

asnizaziz said...

bawak banyak bersabar ye..hehe..selamat menyambut ramadhan :)

deeb said...

wawa, br bc ni. hahaha klakar plak wawa marah. byk psl makanan plak tu. comel.

nadzwareina said...

asniza : InsyaAllah akan cuba mengawal diri smpena ramadhan ni.. thanx ye sudi komen :)

deeb : eh haahla deeb baru prasan org bnyk marah pasal makanan hahaha. comey ke deeb? hehe. deeb bila nk update blog?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...