CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

18 June 2011

Ini Cerita Tentang Ba Saya :)


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..


Hari ini post org berkenaan dengan lelaki paling penting dalam hidup org (selain adik2 laki atau mungkin bakal suami hehe) Sejak kecil lagi, apabila org mula belajar mengenali ayah sendiri secara peribadi, org mula sedar yang ayah org ni sangat berbeza dari ayah org lain. Oh ye sebelum tu org panggil ayah org sejak kecik, baba atau lebih singkat, ba.


Pertama sekali , nama ba org yg unik. Raden Mohd Pujaseti bin Asnawi.


Kenapa nama ba pelik sangat? kenapa nama ba tak sama macam ayah org lain? Org rasa org selalu je tanya soalan ni kat ba masa org kecik2 dulu. Malah org pun pernah je tanya soalan ni kat ibu. Tapi org tak ingat apa jawapan yg org dapat dari ba. Kalau jawapan dari ibu, ibu cuma cakap ’Tanya embah (nenek). Embah yang bagi nama tu kat ba’. So sampai org dah besar ni org still tak dapat apa jawapan yg tepat kepada soalan org tu tentang asal usul nama ba. Takpelah. Abaikan je la.


Ba seorang yang workaholic. Very workaholic. Org ingat lagi yang ibu cerita waktu ibu bersalinkan org (pertama kali ibu bersalin, org anak sulung), ba tak ada pun di sisi ibu. Ba pergi meeting kalau tak silap. Bila org dah lahir, ba yang masih tak tahu org dah lahir, pergi melawat ibu kat hospital lalu terkejut besar.’Eh dah keluar?” tanya ba kepada ibu masa tu. Yelah masa tu belum musim pakai handphone kan. Tak ada sape2 yang boleh inform kat ba yang org masa tu dah lahir. Ibu pun da faham sangat ba macam mana. Syukur ibu boleh terima ba seadanya.


Ba bekerja sebagai pensyarah di UiTM dalam course Quantity Survey (QS). Pada masa yg sama jugak ba bukak consultant sendiri bersama seorang rakannya untuk handle projek2 perumahan. So ba sentiasa busy, sampai kadang2 tak balik rumah (macam yg org penah mention kat post before ni). Tapi ibu ngn anak2 ba tak kisah. Kitorg dah biasa. Malah kitorg kadang2 rasa kesian tengok ba yg kepenatan bila pulang ke rumah. Kalau sekali ba tidur kat rumah waktu weekend lama sangat. Mesti ba penat gila. Disebabkan kerja ba memerlukan ba bergaul dengan ramai org, org suka cara fikir ba yang selalu out of box. Ba selalu pikir benda2 yang org tak nampak. So before buat apa2 keputusan org akan bincang dulu dengan ba. Ba tau apa yg terbaik untuk org. Pernah sekali org lawan cakap ba dan buat keputusan sendiri, dan impaknya yang tak best tu org rasa sampai sekarang. Terus org taubat taknak buat lagi huhu.


Kalau ayah org lain ada yang gemar melancong dan gemar makan beramai2 dengan keluarga kat luar, ba pulak bukan macamtu. Ba tak berapa suka melancong. Ba lagi selesa duduk berehat kat rumah kalau waktu cuti. Tapi tak adalah sampai tak melancong langsung, cuma jarang2 je. Lagi satu mungkin sebab ba selalu busy, jadi tiada masa. Ba pun tak suka makan kat luar. Ba kata ba dah kembang tekak makan makanan kedai sebab hari2 makan luar waktu bujang dulu. Nasib baik ba dapat ibu yang terer masak. Dan sebab itula ba selalu suruh anak2 dara ba belajar masak. Kesian kat suami korang nanti, asyik makan lauk kedai je, ba pernah bebel kat kitorg.


Ba seorang penggemar binatang. Org rasa org dapat ciri ni daripada ba. Ba suka sangat kat haiwan2 kampung macam ayam, angsa dengan itik. Kat rumah ni ada tiga2 binatang ni kat belakang rumah org. Dulu masa org kecik ba pernah bela kakak tua ngan arnab. Tapi ba kata dah mati kena makan dengan anjing. Bila dah mati baru ba bela kucing. Bila ba bosan2 ba pergi belakang rumah tengok haiwan2 peliharaan beliau. Kadang2 ba main dengan diorg, org pun join. Ni la salah satu cara ba mereleasekan tension.


Sejak kecik lagi, ba dah train anak2 ba dengan tegas. Org ingat masa kecik2 dulu, org jarang dapat apa2 mainan yg org nak. Ba ganti beli buku atau komputer yg budak2 pakai untuk belajar tu. Ba suruh org belajar kat dua tadika sekali, supaya org boleh mahir kedua2 english dengan agama. Bila masuk sekolah rendah, seingat org ba tak pernah ajar org walaupun ba seorang lecturer. Tapi ba selalu pastikan yg org sentiasa berada dalam kelas 1st dalam batch. Ba suruh org masuk tuisyen, kadang2 ba 'basuh' org supaya org ada kesedaran nk study sendiri. Pernah sekali org dapat result yg tak best waktu pre degree, ba bebel dengan ayat2 yang makan dalam sampai buat org nangis senyap2 & pada masa yg sama berazam nk improve. Dulu org selalu gak merungut ngan sikap ba, tapi sekarang ni org faham apa signifikan ba didik anak2 ba macamtu. Supaya anak ba behave & tak mengada2. Awal2 lagi ba dah didik anak2 ba jadi 'keras' & kuat semangat.


Lagi satu ba jenis yang cakap lepas. Apa2 yang ba rasa betul ba akan terus cakap. Ba selalu perli anak2 dia gemuk. Bila umur orang dah meningkat 23, bila ba perasan org rilex je still takde ‘kawan’, ba pernah tanya soalan ni kat org, 'Wani, kau ni takde boyfriend ke?' Bila org geleng sambil cakap ‘alah rilex2 la dulu ba, kerja dulu, cari duit dulu,’. ba terus cakap ‘Ke takde org nak kau ni? Ada ke org nak kat kau?’ Uuuu sampai hati ba cakap macamtu T____T. Kemudian ba terus gelak huhu.


Happy Father’s Day ba. Ba tak suka meraikan hari2 macamni, termasukla hari lahir ba so org tulis kat sini jela. Org doakan ba sentiasa dilindungi Allah, diberi kesihatan yang baik oleh Allah, dan sentiasa dipelihara daripada azab di dunia, di kubur dan diakhirat. Ba juga seorang perokok, org harap sangat ba diberi hidayah untuk berhenti merokok. Dan InsyaAllah, bila sampai jodoh org nanti dengan sape2, org mesti kenalkan calon menantu ba tu kat family. Ba jangan risau ye ^___^



Sekian untuk kali ini. Terima kasih sebab sudi baca. Jumpa dalam post yg akan datang. Assalamualaikum wbt :)


p/s : Sayangi bapa anda. Hargai beliau sementara beliau masih ada :)


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...