CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

05 August 2010

VIVA oh VIVA~


Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum wbt..

Hari ni, 5 Ogos, hari yang ditunggu2 (yeke?) oleh semua student sem 7 Fakulti Farmasi UiTM Puncak Alam sebab hari ni kitorg ada test VIVA. Buat yg taktau test VIVA tu ape, test ni memerlukan student duduk berdua dengan lecturer dan jawab soalan2 on the spot. Takde tulis2 atas kertas. Kira macam oral test la. Bila org cakap org akan buat test VIVA minggu ni, maka kawan org pun komen macam ni..


Haha. Tau pun. Memang gilak! Kitorg diberi satu case study utk dianalyze selama 5 min, kemudian duduk depan lecturer. Lecturer kemudian tambah lagi soalan2 VIVA lain yang berkaitan dengan 5 chapter subjek kitorg iaitu Applied Therapeutic in Cardiovascular and Pulmonary Disease utk dijawab selama 5 min, then baru jawab soalan case study tadi. Gitulah format VIVA kitorg nih..huhu.


Mula2 org jawab written test. Kemudian switch ngan grup lain buat VIVA pulak. 13 soalan MCQ dengan 2 soalan esei untuk dijawab selama setengah jam adalah sangat2 xsempat okeh. Org terpaksa jawab dengan laju dan hampeh sekali. Time ni la org terpaksa guna kepakaran menggoreng dan menembak. Lepas submit, dengan rasa nervous, org melangkah untuk jawab VIVA pulak.

Org insan ke3 yang dipanggil masuk. Bila sorg student dah habis, org pun masuk dulu untuk baca case study. Bila org tengok je kertas tu, org terkejut jap.

'Ni je? Ke ada lagi?' lalu orang cuba nak tengok page belakang. Lah, kertas tu diselotape kat meja rupanya. Sah xde page belakang.

Kalau selalu case study yang org buat panjang dia lebih kurang sejengkal, case study yg org tengok ni cuma ada data patient, penyakit die iaitu heart failure ngan asthma yang didescribe dengan satu ayat je ngan 5 drugs yang die amik. Memang lecturer saje buat soalan simple. Soalan die pun xadela susah nk dijawab. Direct gile.

Bila turn org jawab VIVA, org pun dudukla depan lecturer, Mrs Shazwani. Dalam masa 5 minit, org kena jawab soalan sebanyak yang mungkin. Mrs Shazwani pun set stopwatch die.

s : What is the difference between STEMI and nonSTEMI in Myocardial Infarction?
j : STEMI involves complete obstruction and necrosis of full thickness of heart muscle. While NonSTEMI..
s : Ok2 next question (Aik xabis jawab lagi ni, kata org dlm hati) How ACE inhibitors can cause cough?
j : (Err.. alamak tak baca pulak mechanism die ni..) Em, increase bradykinin level? or increase prostaglandin level?
s : Dua2 pun betul. Difference between hypertensive urgency with hypertensive emergency?
j : Hypertensive emergency with total organ damage. Hypertensive urgency with no total organ damage..
s : Drug to treat hypertensive emergency?
j : Em.. sodium nitroprusside.

Kemudian org jawab pulak soalan2 case study yang sebanyak 4 soalan. Major soalan adalah pasal drugs yang patient tu amik dan cara kaunseling patient tu. Nasib baik part mana yang orang sangkut sikit Mrs Shazwani ada bantu sikit. Bila sampai soalan last sekali..

s : What is the side effect of simvastatin?
Alamak...Time ni org terus blank. Serius, lupe gile. Padahal ada je baca semalam. Habis semua side effects keluar dalam kepala. Nausea? Vomitting? Constipation? Headache? Rash?

j : Err.. nausea? or headache?

Mrs Shazwani geleng kepala, kemudian dia sengih je. Alamak, salah..huhuhu
-
'Student suka buat side effects nausea,vomitting, headache kan? Common sangat side effects tu.. Nak try lagi?'


Oh, boleh try lagi? Nasib baik banyak masa lagi. Org pun terus berfikir lagi untuk beberapa saat. Tiba2.. Pling!

j : Haa, rhabdomyolisis! Muscle weakness! (dengan semangatnya)

Mrs Shazwani terus tersenyum. Kemudian dia tanda (/) atas kertas markah org buat kali terakhir.

'Ok, masuk quarantine room ye. Next!
'

Lalu org pun bergerak ke quarantine room dengan senyuman lebar. Syukur Alhamdulillah.. :)

Sekian cerita pada hari ini. Wassalam..



6 comments:

Anonymous said...

ingat soalan same ,rupenyer lain lecture lain soklan

nadzwareina said...

yeke? tadi bincang ngan yg lain same je sume soalan..

anyway, sape ms/mr anon ni ye?

sYuHaDah said...

a'ah la wawa soaln kita x sm upnya...ak xde plak kn side effect of simvastatin hak3

nadzwareina said...

oh ye ke? aku rasa part soalan case study lecturer tuka skit. tapi simvastatin ade kan patient tu amik dlm kes ko?

$yEra said...

kire nye viva korg nih based on subjects yg korg nga blj r wk2 2??

ke random je?

utk stiap mjor ds akn der viva test ke nti??

[eager ak nk tau..hoo]

nadzwareina said...

viva kitorg ni based on satu case study, then ditambah pulak dengan soalan2 lain berkaitan subjek yg kitorg blaja.. kire dua2 pun ade, so jadi lebih 10 soalan gak la..

aku rase viva test ni utk satu subjek ni je syae. nasib baik test lain written je..^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...