CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

04 September 2009

Kenapakah???

Bismilahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt...

Em, 6 hari xupdate, ada plak mmber yg request org update. Tiba2 rasa dihargai, hahaha... Ada jugak yg rajin follow blog org ni rupanya.. Tapi xtau la nk update ape.. So org terpikir nk cerita sikit apa yg berlaku spnjg 6 hari org xupdate blog... Bleh ye?

Beberapa hari lepas, org diserang insomnia. Naik katil pkul 12, tapi xleh tido smpai pkul 2. Lalu org pun abihkan keje2 yg xsetel smpai pukul 3 lebih. Then tido kejap 1 jam, pastu bgun sahur. Lepas bangun sahur, xleh tido sampai ke pagi. Dan pagi tu ada kelas pukul 8.30 pagi pulak..

Kat kelas, sesi angguk2 pun bermula. Dengar lecture stengah jam, pastu zzzzz... time break, zzzzz... lepas habis break, lecture 10 min, zzzzz... keadaan ni berlarutan smpai la ke tengahari. Nasib baik xada lecturer yg tegur. Pastu balik bilik, zzzzz.... Malam tu lepas balik terawih, zzzzz lagi sampai ke pagi...

Org ingat hari tu je jadi mcmtu, tapi keadaan ni berlarutan smpai hari ni. Even tadi time En Meor duk explain pasal industrial training kat kelas, org smpat tertido 10 minit. Pastu bila sesi soal jawab, ayu yg duduk sbelah org kena soal. Org time tu baru bangun tido, trus blur soalan apa En Meor tanya kat ayu. Lepas tu tiba2 nama org plak dipanggil utk mnjwb soalan. Nasib baik time tu tak tido. Dan nasib baik usaha org 'menggoreng' jawapan kepada soalan tadi diterima dengan baik oleh En Meor. Lepas tu terus mata tak ngantuk sampai habis kelas..

Persoalannya, kenapa org jadi mcm ni? Org xde jawapannya... Ada je yg time mlm org tido awal, pagi tu still jadi bnda yg sama. Badan lesu, otak pun xberapa nk function, semangat hilang, mata asyik ngantuk je. Sebab puasa? xmungkin... minggu lepas xjadi mcm ni pun. Tapi org assume presentation ngan test yg melambak minggu lepas, ditambah dengan beberapa event yg perlu dihandle, menyebabkan otak org jadi penat sbab terlebih kerja. Tapi bleh terima ke alasan tu? Tak rasa boleh diterima...

Kepada sesiapa yg ada suggestion utk menyelesaikan masalah org ni, cadangan anda amatlah dialu2kan. Nak marah ke, nak bagi nasihat ke, pun org terima dengan hati terbuka. Sila jangan tiru aksi2 org seperti di atas ye. Tu jelas menggambarkan kelemahan org dalam mengurus masa.. huhu
Diharap org boleh terus memperbaiki diri selepas ini... wassalam...

8 comments:

izzati said...

wawa,
zati mengalami masalah yg same tp lps tarawikh plg lmbt pkul 11 mst dh tdo.pastu terjaga kul 2 pastu terjaga lg pkul 5 utk sahur.then lps subuh tdo lg smpai 7 lebih.tak tahula apa yg pnt sgt bln ramadhan ni.septtnya lg kuat.huhu

AMiRU said...

kalo zzzz.... dlm klas, awa yg tiru aksi org kot...hehe..
hmm..cadangan atau nasihat ek???
ntah la..
sbb org lom penah face problm gni..
huhu...
pape pn, org doakn yg trbaek utk awa...

nadzwareina said...

zati : rupe2nya bukan org sorg yg alami mslah ni.. tapi kan zati, org tgok budak2 umah xde la plak diorg duk ngntuk je mcm org...

lain org lain ragam dia kan? jom same2 kita menguatkan mental & fizikal bulan ramadhan ni zati, huhu

amir : haha, slalu nmpak dlm kelas amir ngan shah zzzz.. tapi kalo dlm kelas je xpe lagi, jgn mcm org satu hari tu ngantuk je..

time kasih krn mndoakan..

deeb said...

wawa spanjg mggu ni dib pon sme.. tp dib lnsg xtdo2..

dlm 5 hr lps..
2 hari pertama dib xtdo tuk 48hours..
panat st rsenye rse otak da nk pecah.
lps tu 2 hari pastu dib da terikut waktu US..
malam xleh tdo, siang tdo mcm org pengsan..
susah btul.

so smlam tuk btulkn blk jam biologi ni, dib terpakse la mkn ubat selsema walupon xselsema tuk pakse tdo.
alhamdulillah la tdo smalam pukul 2 tapi pukul 4 da jage blk..
at least ok la dr dib x tdo lnsg waktu mlm..
ni pon xleh tdo blk..
tp kire da ok la kot xnk tdo siang2 da..

dib rse alasan wawa sbb byk test n keje2 tu leh trime. kdg2 mmg kite xprasan pon kite tensen but our body cant handle da..

dib cm slalu gk de prob insomnia ni since taun lps.. but ble jmpe dr die xnk ksi ubat tur coz side effect. die cm bg vitamin mcm2 la tuk rse penat tu.. then die nasihat jgn amek caffeine. tp dib mmg x minum coffee lnsg since 2006. tu yg pening tu..

kdg2 ble xleh tdo tu bkn otak function well sgt. nk bwt assignment rse otak cm xlh pkir sgt, so slalu xleh tdo dib cm tmenung+ kira kambing+main game.. nk bc quran pon cm xlarat nk bc.

ble kt klas mmg sakit kepale sgt2 tp ape lcturr ajar smue macam x masuk akal. mmg penat gile2..

in this case, dib cme nk bgtau kalo xde pilihan lain, hmm knela dibantu ubat-ubatn kn kn? awa msti lg pakar..

nadzwareina said...

salam deeb..
org xsgka plak prob deeb mcmni skali.. no wonder org slalu tgok status deeb kat ym tido smpai ke tengahari, hehe..

org punya insomnia alhamdulillah smakin pulih, tapi bila org baca prob deeb baru org tau ramai lg kat dunia ni yg kena mcm org, bukan org sorg je.. org rasa deeb punya serius lagi.. bnyk2 bersabar ye deeb..

pasal pggunaan ubat, stakat ni org blum lg amik sebarang ubat tido or pape ubat yg mnybabkan mengantuk, sbab org tau adverse effect dia lg bnyk dari kebaikan yg kita dpt. btul ckp doc tu, xelok pun amik ubat2 gini.. tapi kalo vit c tu acceptable lagi..

tp deeb, org wonder apa yg buat deeb punya biological clock brubah terus? ada cerita di sebaliknya or it happens of all sudden?

nnt share lg ngn org ye? =)

deeb said...

haha.. yg status tdo smpai tghari mmg sje dibuat di ym sbb mls berchatting.. tp dkt fb mmg rancak mencontang wall2 dan maen game.. wawa cpt2 la dtg cni sok, leh share2 cte lg.. hehe

~BeInIsNeIn~ said...

sedikit cadangan to ponder....

1)lenkali gi kelas bawak bantal...
2)bile doc atau lecturer tanye kite... kite wat2 tanye dia bende lain yg xde kaitan pn ngn subjek semasa
3)bagi jelingan maut sket~ =P
4)amalkan senaman penyu... bagaimana? hubungi ym sye
5)kalau dah letih sgt.. gi je klinik mintak surat mc... (mc x kire ponteng dengan sengaja kn?)
6)pakai mata palsu kat belah atas eye lid... maka org x akan perasan anda tidur sebab "mata" anda cerah, segar bugar lagi bertenaga..

sekian cadangan x seberapa... (kalau sye kat sini, mmg tido je...) xpe, sbb arab pn ramai je yg tdo jugak... tp kalau doc perasan, pandai2 la jawab kalau kne spot... dan kalau x nk kne spot dan sanggup berusaha lebih sikit, x yah de gi kelas... kehadiran x amik pn... =P

nadzwareina said...

ahahaha, cdgn2 affan tu semua buat org gelak la... kreatif2..

oh, org xleh xpegi kelas, sbab kehadiran kitorg diambil.. <80% kehadiran nnt xleh amik exam, bhya tu..

alhamdulillah, stakat ni bru skali xdtg kelas sbb xlarat sgt, time lain x terpikir nk ponteng lg.. bguskan saya? =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...