CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

20 August 2009

Saya nak diorg...


Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Ramadhan semakin berkunjung tiba. Maka kembalilah semula saat2 manis ketika bangun beramai2 utk bersahur, pergi ke bazar ramadhan, buka puasa dengan macam2 jenis makanan dan diakhiri dengan solat terawih berjemaah di surau. Di sini org ingin ucapkan selamat berpuasa dan selamat menyambut bulan ramadhan kepada semua muslimin serta muslimat di luar sana. Semoga ramadhan kali ini membawa lebih banyak rahmat dan keberkatan untuk diri kita semua, InsyaAllah...

Beberapa hari lepas, org jatuh cinta pandang pertama. Bukan ngan sorg, tapi 9 org. Sebab tertengok gambar diorg & baca cerita pasal diorg dalam website. Huhu, terus tertarik. La ni tengah merindui 9 org tu. Belum jumpa lagi dah rindu sangat. Macam mana ni? Sapa2 kat luar tu, kalo dh jumpa diorg ni, inform kat org cepat2. Kalo nak bagi terus diorg ni kat org, lagi bagus.. hehe..


1) Salju Sakinah oleh Zaid Akhtar
2) Tautan hati oleh Fatimah Syarha Mohd Noordin


Tetralogi oleh Andrea Hirata :


Trilogi oleh Taufiqurrahman Al Azizy :

Tapi next week ada 2 test, plus 2 presentation. Bila nak keluar jumpa diorg ni? huhu. Takpe la, asalkan dapat jumpa pun dah cukup. Nanti bila free, bila lapang2, org akan cari masa nk berkenalan ngan diorg ni, sorg demi sorg... Tapi bila tu? hmmm... Tunggu je la nanti. Selagi tak jumpa, org takkan lupa kat diorg ni punye... mesti!

Oklah. Sory kali ni macam mengarut skit. Selamat berpuasa semua. Jumpa lagi nanti ye~
Wassalam..=)

19 comments:

iahz said...

wawa,
zati ada salju sakinah.mgu depan zati bwkkan.=)

nadzwareina said...

aaaa, zati ada ke??? seronoknyeeeee... time kasih zati, tapi bagi org pas abis test ye, hehe..

~BeInIsNeIn~ said...

amboi~ triologi cinta sokmo... cinta, rindu, kasih, sayang... haish... adekah novel2 skang dah kehilangan tarikan selain tarikan tajuk2 camtu?? <--- ni ayat org x bape rajin nk kepit2 ngn novel... hahaha...

nadzwareina said...

haha, affan...rasa2 memang dari dulu lg ramai sangat penulis suka buat buku pasal cinta & kasih syg, sbab dah memang fitrah manusia, semua pun rasa kan? kalau bukan sesama manusia, pada Allah dan makhluk lain..

anyway, org nak trilogi novel ni bukan sebab tertarik kat triple word 'cinta' kat cover tu tau, tapi word 'novel spiritual pembangun iman' yg kecik skit kat bwh tu, hehe. tu yg penting.. =p

~BeInIsNeIn~ said...

eceyh~ ye la tu~ [ lalalallaa... x nk caye~!! wekkkkk~ ] :P

nadzwareina said...

affan kalah... xkira... affan x lawan balik cakap org.. haaaa =p

~BeInIsNeIn~ said...

quote....
"anyway, org nak trilogi novel ni bukan sebab tertarik kat triple word 'cinta' kat cover tu tau, tapi word 'novel spiritual pembangun iman' yg kecik skit kat bwh tu, hehe. tu yg penting.. =p"


hehehe.. novel spiritual pembangun iman... yg kecik skit kat bawah tu... bile dah kecik.. tu bukti yg itu bukan highlight... betul x? yg highlightnye ape? CINTA... hahaha... x kire~!! ape wani nk kate kate la.. wani bercinta~! wekkkk~!! x nk ngaku la tuh~ hakhakhak~>.. [ jahat2 ]

lagi satu... sye nk carik jugak.. ade x buku yg betul2 laris tanpa pertaan jenis2 camtu... you know... cinta-kasih-sayang-rindu.... kalau betul ade, then tu baru sye kire masterpiece yg x gune such thing sebagai penarik perhatian... ngehngehngeh~

nadzwareina said...

em, kata affan betul.. word 'cinta' tu ada yg dimanipulate oleh penulis utk menarik prhatian pembaca.. Tp pd pndpt org word tu hanya sekadar pengenalan utk membuatkan pmbaca merasa lebih dekat dgn novel tu. Zmn skrg yg bnyk mslah sosial ni, muncul ramai pnulis yg memang bertujuan nk memperbetulkan istilah cinta tu, bukan stkat dijadikan tajuk kosong nk lariskan novel je.. sbab cinta tu universal & suci, tp ramai pihak yg menyempitkan dan menyesatkannya...

bila rmai pmbaca tertarik tgk tajuk, pmbaca akan ambil novel tu dan mula meneliti.. jadi niat penulis nk pmbaca mendekati buku ni dh tercapai.. so ayat ‘novel spiritual pmbangunan iman’ tu ditmbah utk clarify lagi isi kndungan novel tu, yg actuallynya mengajar tentang mksud cinta yg betul, & mcmana dia boleh diaplikasi utk meningkatkan iman kita.. Sebab novel ni blh dibaca oleh insan2 yg blum, sedang, prnah & akan bercinta, skop pmbaca lbih luas.. kiranya stil yg jadi pelaris novel ni isi dia, bukan sbab tajuk dia semata2..hehe

em, bnyk affan, novel bestseller yg xde word cinta kat depan dia.. cthnya mcm tetralogi andrea hirata tu, karya2 hamka, bestseller international yg buat crita2 based on true story...tp tulah, sebab cinta tu sume org mesti pernah dan akan rasa, xde org trlepas, rmai penulis suka ambil topik ni buat novel..tp karya yg bgus bnyk dr oversea, penulis kat msia ni skit2 buat novel jiwang yg ngarut2, tebal2 tu.. xsuka yg tu, huhu

(nape kita berdebat kat sini affan? hehe.. anyway, no offense ye? (^_^)V eh? org bercinta? no comment..=p)

~BeInIsNeIn~ said...

wah2... nmpknye saye kne reply lagi panjang la tuk x kalah ye? hehhee... Cinta-Kasih-Sayang-Rindu.... ungkapan yg sering kali digune oleh karyawan2 dari serata dunia...


menarik perhatian.. [ eye catching bak kate omputih...] namun apakah isi sebenar dapat menarik keIMANan pembaca? ini satu persoalan baru yg perlu diperhalusi andai kite nk mengatakan bahawa benar novel ni satu acara rasmi atau sebagai media baru dalam arena dakwah...


diperhalusi satu demi satu novel yg tumbuh dan terbit...(tubik kalau nk ikut bnyi kelantan) bak cendawan selepas hujan, pengarang2 x kekang mencurahkan ISI HATI dan PENGALAMAN DIRI yang mana dua faktor ini sering kali disalah anggap oleh masyarakat... lain manusia, lain tafsiran yg diberikan.. benar? dan lain manusia... maka lainlah pendangan masing2... lebih2 lagi apabila pandangan ini melibatkan hal2 bukan hukum samawi, atau juga hukum agama... ini hal hukum manusia... hukum perasaan manusia yg punyai hati dan jiwa yg bergelora...hati dan jiwa yg x pernah tetap... manusia bercinta... siapa yg tidak bercinta? cinta kepada sesama manusia? ibu-bapa-adik-sabahat-saudara-guru-kekasih etc2...cinta kepada TUHAN pemilik segala? jua cinta kepada harta yg x kekal mana... sungguh... cinta itu satu kalimah yg sangat mendalam... kalimah agung yg meliputi seluruh jiwa kehidupan manusia yg sememangnya perlukan perhatian dari "CINTA"....


amik sahaja contoh mudah perbezaan pandangan yg cube sye ketengahkan.... andai seorg itu bercinta.... segalanya tentang org yg dicintai itu adalah benar dan tiada ape yg boleh disangkalkan.... itu pandangan pencinta... namun adakah ini memberi maksud bahawa cinta yg dilalui oleh dua pencinta td akan diertikan yg sama bg org lain? bg pihak ketiga 1,mungkin dia akan katekan... "hurm.. sweet diorg ni... ikut wasilah yg betul pula".... itu kate pihak ketiga 1.. pihak ketiga 2 pula mungkin akan menyatakan , "cet.. ape tah berkepit2 sana sini.. yg halal jadi haram... yg haram semua jadi halal..." haaaa.... adekah fakta ini salah? silekan menjawab wahai tuan pengarang.... =P itu baru dua pihak ketiga.... bagaiman pula pandangan berbeza puluhan juta pihak ketiga yg lain? haaaaa... <----- soalan cepu cemas disaneeee~

~BeInIsNeIn~ said...

seindah bicara cinta... seindah itulah yg cuba digambarkan oleh pengarang novel2 dalam novel karangan.... seindah itulah yg diharapkan oleh pembaca yg mungkin x tahu ape... baik yg ingin mengenali cinta, atau yg ingin mendalami tentang latar belakang suasana cerita yg digambarkan, mahupun yg ingin mengetahui tentang watak dan perwatakan sebenar karekter yg diketengahkan dalam sesuatu cerita.... ingin saya tegaskan disini bahawa perwatakan dalam novel tidaklah sepatutnye menjadi contoh yg harus diiktibarkan sebagai contoh teladan.... <---- ayat yakin giler.... atas hujah apa? tiada yg melakukan kesalahan... baik darisegi kesalahan syar'ie... mahupun kesalahan dari segi kehidupan harian biasa.... ayat manusia sentiasa berubah2.. walaupun dengan niat nk memudahkan pemahaman org seterusnye yg mendengar... kalimah org pertama akan berubah pabila sampai ke pendengaran org kedua.... org kedua pula berbeza dari org ketiga... ketiga x sama dengan ke empat... dan seterusnye.... setuju? dikaitkan pula dengan teras asas perdebatan kita.... novel pembangunan iman... ingin sye ajukan satu persoalan mudah... adakah dalam hal ini iman yg menjadi tujuan utama? ataupun kisah cinta itu yg menjadi tujuan utama? bagaimana hal persoalan iman itu akan diperbetulkan andai jalan cerita sering kali berubah, tidak konsisten dan bercampur aduk dengan perubahan?


saya akui yg saya ini bukanlah seorang yg rajin membace novel... dan saya tidak sekali2 manyalahkan pembaca novel... namun, ape yg saya ingin tekankan disini... andai kalimah cinta itu yg dibesarkan... maka adalah jelas bahawa itulah perkara pokok yg akan menjadi perbincangan lanjut.... cinta itu agung.. cinta itu suci... kalimah cinta? bicara cinta? ayat2 cinta? semua hasil karangan ini berlandaskan cinta yg suci... cinta yg hakiki yg tiada pihak dapat menyangsikan... hatta tatkala pembaca membaca hasil2 penulisan begini, ada yg sampai menitiskan air mata tanda mendalami watak dan perwatakan karekter... ade yg membayangkan diri sebagai aisya....(ni es yg bajet comey la tu.. hahahaha) ade yg membayangkan diri sebagai fahri, (ni pulak yg bajet nk jadi hero cerita) dan x mustahil ade yg membayangkan diri sebagai tok kadi.... (serius.... tok kadi pn bace jugak mende2 ni... xyah lagak warok la..) =P


dari pembacaan akan mule menerbitkan kesedaran.... dari kesedaran akan wujud keinsafan... dari keinsafan akan menyusur pula perubahan.... inilah matlamat pengarang.... mewujudkan perubahan dari kaedah pembacaan... suci niat ini... malang skali pabila jalan cerita seringkali disalah ertikan.... ambik sahaja contoh ayat2 cinta.... matlamat utama pengarang : beberape ayat terakhir novel.... ayt quran sebagai penenag hati..berapa org yg mengambil hal ini sebagai tujuan kesimpulan utama? dan berapa ramai pula yg menjadikan kisah "sanggup berkorban ape sahaja demi mendapatkan gadis pilihan hati" sebagai kesimpulan cerita? satu tanda tanye disitu.....

~BeInIsNeIn~ said...

seluas medan karangan, seluas itulah kebebasan pencinta... cinta itu indah... cinta itu suci, cinta itu murni... cinta itu pengubat tatkala dinihari dan saat hilangnya mentari... semoga cinta hakiki yg menjadi buruan hati....















[ sekian merepek... ]...

wani... balas la ngn hujah debat yg lagi panjang~! hahahaha.... kalau x, kire its my win~!!! yay~!!!

nadzwareina said...

wah wah~ tengok2 affan dah ambik 3 space comment orang.. 3 kali ganda pnjg dari komen last org.. hebat2~!! em, penat jugak org fikir apa lagi nk tulis kat sini.. tapi kan affan, kita sekadar luahkan pendapat masing2, jadi kita abaikan aje persoalan sape menang & sape kalah tu ye? (yg comment before org kata affan kalah tu org gurau je.. saja nk ngusik affan, sapa sruh org yg stat dulu kan? kan affan dh tunjuk taring.. padan muka org, hehe.. affan jgn amik hati ye? ^^)

anyway, lepas lama meneliti, org akui kata2 affan tadi bnyk sangat yg betul. Org xdeny semua tu... kebanyakan orang yg tertarik kat novel2 cinta ni, kadang2 dia tak tahu apa pun mksud cinta tu.. org mengaku, org pun trmasuk gak golongan2 jahil ni kadang2... oleh sebab itu golongan2 ni senang tertarik untuk mmbaca novel yg ada unsur2 begitu, mungkin sebagai salah satu cara nk lebih memahami apa mksud cinta tu sbnrnya. Lebih2 lagi bagi mereka yg terumbang ambing mencari apa maksud cinta yg sebenar2nya diredhai oleh Allah, tanpa melanggar batas2 & hukum syarak.. Mereka yang sedar bahawa cinta yg dilihat melalui pemerhatian sekeliling terlalu banyak yg xkena, trlalu bnyk khilaf dan kemungkaran berbanding dengan maksud cinta yg mereka faham..

Penulis2 novel pula, mereka sekadar manusia biasa. Tak pernah dan tak akan sempurna. Masih bnyk melakukan kesilapan. Satu perkara yg membezakan penulis2 ni dgn diri kita ialah, mereka ada kesedaran & semangat yg tinggi utk berdakwah, walaupun mereka sendiri tahu mereka ni juga manusia biasa yg masih punya banyak lagi kekurangan. Yg tak jauh beza dengan diri kita. Tapi mereka sanggup berkorban masa, tenaga, wang ringgit, semata2 ingin cuba mmberi kesedaran pada para pmbaca walaupun cuma sedikit. Mereka tau, sehebat mana pun mereka menulis, xkan sama dengan kalam2 Allah yang maha indah. Sehebat mana pun akhlak mereka, takkan sesempurna akhlak nabi Muhammad SAW. Tetapi mereka sedar, mereka ada tanggungjawab sebagai salah seorang khalifah di bumi Allah, iaitu cuba menegakkan apa yang hak, memperbetulkan apa yg dirasakan salah. Lalu mereka terpanggil untuk menggunakan bakat menulis mereka yg dikurniakan oleh Allah utk menulis novel2 macam ni dengan niat cuba utk memperbetulkan apa yg dirasakan perlu. Dismping itu, org prcaya mereka menulis dengan niat agar kesilapan2 diri mereka sendiri juga dapat diperbetulkan. Kesedaran mereka ni ditambah lagi dengan keberanian untuk menghadapi risiko setelah karya mereka dipublickan.. sebab bukan semua hasil tulisan kita akan diterima baik oleh org lain.. Bak kata affan, manusia dilahirkan dengan pemikiran dan pendapat yg berbeza2(cntoh trdekat kita dua la, hehe) Maka sudah pasti penerimaan org rmai terhadap karya2 mereka akan turut berbeza..

nadzwareina said...

Disbabkan adanya perbezaan pendapat drpada pnulis2 inilah, maka ada penulis yg mggunakan pendekatan dakwah yg berbeza. Ada yg mulakan dengan contoh terdekat dgn diri dan fitrah manusia, iaitu cinta sesama manusia dulu.. kemudian baru ditulis tentang cinta pada Allah pada akhirnya. Ada juga penulis yg terus direct menulis tentang cinta yang benar2 hakiki, iaitu hanya cinta kepada Allah.. Jadi roughlynya dapat kita lihat ada gaya tulisan mungkin agak berat, ada gaya tulisan yg mungkin agak santai. Sebab tu ada yg boleh menerima, ada yg tidak.. Sebab pmbaca pun berbeza2 pendapat juga. Ada yg dapat menangkap apa yg cuba dismpaikan oleh penulis, ada yg dpat samar2, ada yg xdapat lgsung… Jadi persoalan dapat meningkatkan keimanan ataupun tidak, tu semua bergantung terhadap apa yg dapat ditafsirkan oleh pembaca. Tapi pada pndapat org, sdikit sebanyak akan timbul juga perasaan insaf walau sekelumit dalam diri pmbaca walau sejahil mana pun mereka tu.. Maka dengan ini, motif penulis utk berdakwah masih tercapai, walaupun mungkin tak tercapai 100%. Org percaya, walaupun hanya 1% sahaja tulisan dakwah pnulis2 ni yg dapat diterima org ramai, pnulis2 ni sudahpun merasa syukur kerana usaha mereka ni nak berdakwah melalui tulisan masih tercapai.. Jika mereka kisah, kenapa perlu mereka mengorban masa memerah idea utk tulis novel panjang2 kan?

Pada pndpt org, xslh kalau kita jadikan watak2 novel sebagai teladan. Masih ada watak2 novel yg punya kelemahan.. Kalau affan baca novel ayat2 cinta, Fahri digambarkan lelaki yg sempurna, sebab tu ramai akhwat tergila2kan dia. Bila lelaki sesempurna Fahri difitnah dengan tuduhan yang paling tidak berasas, mengatakan dia memperkosa org lain, kita dapat lihat yg Fahri mula mmpertikai & meragui hukum Allah, mula berasa tidak puas hati mengapa lelaki seperti dia yg dipilih utk diuji dengan penghinaan sebegitu rupa sewaktu dia dalam penjara. Di situ kita dapat lihat kelemahan Fahri. Dia merasakan diri dia sudah cukup baik, maka dia merasakan dia xperlu diuji dengan ujian2 sebegitu. Jadi masa dia di penjara, dia disedarkan oleh seorang prof, yg meminta Fahri agar menilai semula kehidupannya sebelum ini. Bila Fahri insaf dan mula mengakui kesilapannya, Allah membantunya dengan membebaskan dia dari tuduhan tu. Tak salahkan kalau kita ambil iktibar dari watak ni? lelaki yg digmbarkan hampir sempurna pun masih diuji sebegitu oleh Allah, malah mempertikaikan rasionaliti kenapa dia perlu diuji.. apatah lagi insan yg lebih bnyk kekurgn mcm diri kita ni kan..

nadzwareina said...

em, novel pembangun iman tu, macam org kata kat atas, bergantung kepada apa yg ditafsirkan oleh pmbaca itu sendiri. Jika dia dapat mentafsir dgn tepat apa yg dismpaikan penulis, maka insyaAllah keimanan mereka dapat ditingkatkan, seiring dengan apa yg diingini oleh penulis. Tapi jika mereka yg mmbaca tidak mndapat output apa2, org rasa bukanlah salah penulis tu.. Jika adapun, mungkin gaya tulisan yg berat dan berbunga2, yg mnyukarkan pmbaca utk memahami mksud2 yg tersirat tu yg perlu diubah. Mungkin pmbaca itu perlu rujuk pada insan yg lebih arif, yg dapat merungkai apa yg cuba dismpaikan oleh penulis. Penulis2 novel selalunya tak akan membuang masa menulis novel2 yg kosong tanpa sebarang output untuk diberikan kepada pmbaca. Apatah lagi novel2 bestseller.. Mana mungkin novel mereka bestseller andai tulisan2 dalam novel itu kosong tanpa membawa sebarang erti?

kesimpulan yg org dapat kat sini, macam kata affan, pemikiran dan pendapat manusia tu sesuatu yg subjektif. Mksud cinta yg ditafsir stiap org pun xpernah sama. Maka org rasa tak ada yg benar, tak ada yg salah di sini, semua bergantung pada apa yg ditafsir oleh akal masing2. Oleh itu, jika persoalan di sini trus dibincangkan, tak mungkin akan mencapai kata putus, tak mungkin akan selesai smpai bila2. Silap2 komen post ni boleh mencecah puluhan pulak nnt, hehe.. Kalau semua makhluk Allah jadikan dengan pemikiran yg sama, pegangan yg sama, maka tak perlulah Allah mncipta syurga dan neraka, utk dua jenis golongan manusia.. akhir kata, maaf jika tulisan ini ada menimbulkan ketegangan, mana yg baik dtg dari Allah, yg buruk dari diri org sndiri.. Diharapkan persoalan kalah & menang tu dapat dilupakan.. Diharap niat org bergurau mula2 xmgguris hati affan.. =)

p/s : kagum dengan hasil tulisan affan kat comment before ni. baru dapat lihat bakat menulis affan yg sebenarnya. seronok gak sbab dpat tazkirah free, hehe..

~BeInIsNeIn~ said...

hahahaha.. x amik hati pn... saje je nk test post komen panjang berjela2~ hakhakhak... agak lama sye x wat post karangan 3000 patah perkataan kn? rindu pulak nk repek panjang2...

hehehhee... (sambil angkat bendera putih) sye ngaku kalah... huuuuu~ habis masa nk pikir isi penting nk sambung debat ni... hahaha...

nadzwareina said...

hehe, affan xkalah la.. kita sama2 menang, sbab kita sama2 berusaha nk mengakkan pndapat masing2, pastu apa yg kita debat ni xde yg betul & xde yg salah pun..tpuk tgn utk diri sndiri~

em, baru org tau harini yg affan sangat2 brpegang teguh pada pendirian, hehe..=)

~BeInIsNeIn~ said...

haip~!! whats that means? hahaha... cam klaka je ayat berpegang teguh ngn pendirian.. hahaha... adess... erut.. jgn sakit gelak... :P

itu bukan pendirian wani.. itu namanye hujah xde point... dan hujah org bukan ahli... novel ni selayaknye didebatkan oleh ahli2 novel.. same ngn hal agama.. kalau org bukan agama bg pendapat pasal agama... habis kucar lanar la jadinye nnti kn? kn kn kn? wink2~

nadzwareina said...

hehehe, btul la affan, teguh ngn pendirian, nmpak tau melalui hujah2 affan tu, berani lagi tegas.. bukan hujah ksong semata2 tau...

org pun org bukan ahli, tu yg ayat hujah berterabur ikut sdap mulut je tu...huhu

lain kali nk mntak tazkirah lg bleh ye? =)

~BeInIsNeIn~ said...

erk.. hahaha... ni cadangan tuk wani n ur housemates... buat la turn bg ceramah atau tazkirah lps tarawikh ke... x pn awal pagi lps subuh jemaah.. baru la boley kate semua org menyumbang betul x? haha... kalau rajin buat la ye~ =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...