CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

16 October 2010

Kenapa Masih Single?


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Mungkin ramai juga pembaca blog org kat luar sana, especially kawan2 baik org, tau tentang satu fakta ni : Raden Azwani seorang yang single dan beliau tak pernah ada ex. Bile jumpe dengan kawan2 lama, atau sedara2 yg kadang2 je jumpa, bila diorang tanya dah ada 'kawan' ke belum, muka masing2 pelik dan bekerut bila org jawab 'tak'. Pastu muke diorang bertambah2 lagi kerutnya bila org cakap 'tak penah ade sorang pun'. Hm.. pelik sangat ye kalau dah 22 tahun ni still xpenah lagi be 'in the relationship' dengan sesape?

Rase2 x pelik pun sebab ade je org jumpe kawan2 yg same macam org. Tak penah berkapel walaupun sekali. Selalunye bile dengar tentang pempuan yg tak pernah berkapel ni, tanggapan insan2 di luar sana cuma ade 2 :

1) Gadis itu tak laku langsung, atau
2) Jual mahal sangat, sampai tak mampu nak beli.

Tapi org rase dalam dua2 ciri di atas ni, tak ada satu pun yg related ngan org.

Nak kate tak laku, rase2 dari skolah rendah sampai skarang, slalu ade mamat yg approach. Time skolah rendah dulu ade sorang, tapi sebab masa tu budak2 kan.. belum matang lagi, so takdela perkara tu dianggap serius. Bila masuk sekolah menengah, time lower form, org dapat satu surat cinta dari mamat mane tah dalam meja. Dah baca pastu org rase geli pastu terus buang. Tak reply pun. Hahaha. Bile upper form dah tuka skolah adela beberapa org approach jugak. Ada yg direct cakap terus, ada yg mintak kawan2 cakapkan. Haih macam2. Tapi time tu focus nk pass spm dengan cemerlang & mendapat course yg baik, so perkara2 remeh temeh berkaitan hati ni pun terpaksa la dilupakan...

Masuk kat universiti, ade plak kawan lama masa sekolah menengah dulu pun approach gak. Kat sekolah dulu punyela senyap. Cakap ngan org pun xpernah. Alih2 kat u ni jadi lain plak. Kawan satu kelas pun ade yg approach. Pastu sekarang ni dah canggih, ada ym ngan facebook kan, bile dah kawan2 rapat dalam tu tiba2 ramai gak yg confess. Adui pening2. Ade yg cakap pun x pernah, jumpa pun x pernah, confess plak. Be reality la wahai kawan2ku, huhu..

Em, ciri ke2 tang jual mahal tu... macam mane nak cakap ye? bukanlah jual mahal sangat, tapi adelah lebih bagus bagi seorang pempuan meletakkan harga dirinya mahal daripada letak sangat murah.. Betul tak? Orang ramai je besfren lelaki kat luar sana, xdela tak kawan ngan lelaki langsung. Tapi kadang2 bile dah lama berkawan tu kite tau dah samada die betul2 sesuai untuk kita atau tak. Ada yang berkata tak salah mencuba, tapi kalau kita masih tak bersedia nak menghadapi risiko baik dari segi mental & fizikal, adalah lebih baik kalau kita tinggalkan terus, tak begitu?

Pernah org terbaca dalam majalah solusi, artikel oleh Fatimah Syarha Mohd Noordin, beliau kata jangan risau jika diri masih belum berpunya. Anda adalah salah seorang yang dipilih oleh Allah untuk dipelihara hatinya daripada terus hanyut dibuai nafsu dan godaan syaitan. Jauh di sudut hati org setuju dengan pandangan beliau. Setiap perkara yang Allah jadikan ada sebab musabab dan hikmah yang mungkin tak terjangkau dek akal kita. Mungkin andai org berkapel dulu, pastu bile clash, org jadi sangat teruk. Maka Allah tak bagi org peluang untuk berkapel. Atau org mungkin hanyut dengan godaan2 syaitan bile berkapel. Iman org takla kuat sangat. Jadi Allah jauhkan org daripada terjebak dengan hal2 kapel ni. Sesungguhnya Allah itu maha mengetahui dan Dialah perancang terbaik :)

Oklah. Sekian saje coretan kali ini. Kebosanan melampau berseorangan di bilik pada petang sabtu mendorong org menulis pasal hal ni. Lepas ni mungkin org jarang update blog lagi. Final exam semakin hampir. Mungkin update seterusnya adalah jadual final exam org pulak. Doakan org boleh lakukan yg terbaik untuk final exam semester 2nd last org ni ye. Trima kasih sebab sudi membaca. Assalamualaikum wbt..

9 comments:

MyraLove =) said...

Sokong sangat dengan buah fikiran kamu=)
suka!
Tak salah pun menjadi single..bukan senang tau nak cari orang yang tak pernah berkapel lagi =)
hati masih suci je..kan2..yeah..jgn risau..itu bukan sesuatu y pelik pun..bukannya kamu seorang y begitu..anda patut berasa bangga..saya bangga..haha..boleh pulakkkan =)

nadzwareina said...

hehe trime kasih myra~ ada jugak yg stuju & menyokong pendapat org ni rupenye..=p
em, agakla.. leh kire ngn jari kwn2 org yg stil single lagi.. dari gaya myra ckp ni mcm still single lagi je.. kan2?
hehe time kasih krana turut turut bersa bangga :D

sYuHaDah said...

haha klkr plak ak rs entry neh wawa heee xpe wawa xlama lg tu x single ar insha allah :)

nadzwareina said...

haha tang mana yg klaka tu syu? hm.. x lama lg x single tu xkut.. aku dh give up la syu.. aku bertepuk sebelah tgn saje.. huhu

al-farisi said...

nice entry...
insyaallah you will meet the best person 4 you...
cinta x salah..couple salah..=)

Bazz Rianne said...

sy engt ssuatu!
time f4..aha

Faeasy said...

bru hri ni aku tau ko ni single lgi..

nadzwareina said...

faris : saya sgt setuju... terima kasih :)
baz : err.. baz ingat ape ye baz? org lak yg lupe :p
iji (harap2 betul) : aku tulis kat status fb tu single ape.. hehe

Faeasy said...

wahahaha.. bole ngorat ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...