CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

11 October 2011

Duhai Hati... Kenapa?


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..




Sebenarnya org agak segan untuk bercerita kisah peribadi org kat sini. Org tau ramai member2 org yang baca blog org ni, ramai yang jadi silent reader. But i have no choice. I need to let go all of this from my heart and my mind. Dan org bukan jenis yang share segala jenis cerita ngan family. Tak sama sekali. Even family org panggil org secretive sebab org sangat jarang bukak mulut untuk cerita ape2 ngan family. Lebih2 lagi kisah tentang hati & perasaan. Sampai ibu kena korek from adik2 kalau nak tau kisah hidup org.


Ingat lagi entry org yg lepas? Tentang makcik org yang jadi tukang kenen tu? Org dah tulis pasal ni kat blog org yang satu lagi. Mintak pendapat dari mereka yg sudi. Dan org dapat dlm 20+ komen, semuanya suruh org cuba dulu untuk berkawan dengan mamat tu. Mungkin mamat tu sebenarnya insan yg org tunggu2 selama ni, bak kata diorang.  Dan betul macam yg mamat tu mesej org dulu, dia akan contact org lagi. So org pun buat keputusan, mungkin org patut cuba berkawan dengan dia lepas ni.


Dan lepas tu bila mamat tu contact, org cuba ikhlaskan diri untuk terima salam perkenalan daripada dia. Bila dia mesej, org akan reply, walaupun selalunya pendek2 je. Tapi lepas beberapa hari, org mula sedar, yang org sebenarnya tak ikhlas pun nak berkawan dengan mamat tu. Org berbalas mesej tu sekadar nak menyedapkan hati dia je. Pintu hati org ni macam tertutup. Bila mesej masuk lagi dari dia, org mula rasa rimas. Bertambah2 rimas bila dia call. Org memang tak jawab walau sekali pun. Dan lama2 mesej dia pun org tak balas.


Lama2 org decide lagi, org perlu terus terang kat mamat ni. Org tak mau dia rasa org sombong sebab org menyepikan diri. Akhirnya pada satu hari, org mesej semua yg org rasa kat mamat ni. Tentang rasa geram org kat makcik yg suka2 hati bagi nombor org kat stranger. Tentang rasa rimas yg org rasa bila dia call & mesej org tiap2 hari. Dan rasa hati ini yang tak ikhlas menyambut salam perkenalan dari dia. Syukur alhamdulillah, mamat tu cakap dia faham. Dia mintak maaf, org pun mintak maaf. Bukan org tak cuba, tapi memang tak boleh. Dan mamat tu mention dia harap hubungan silaturrahim kitorang takkan putus.


Kadang2 org diam sambil berfikir sendiri. Kenapa ye hati ni susah sangat nak sambut salam perkenalan dengan ikhlas dari someone yang org tak pernah kenal? Bukan sorg dua, tapi sejak dulu lagi bila ada lelaki2 yang nak berkenalan, yang bukan terdiri daripada member2 org, org memang tak boleh nak terima. Mungkin boleh waktu awal2, kemudian lepas tu mula la akan rasa rimas semua. Sebab tu jugaklah org tak pernah in a relationship ngan sesiapa. 


Kenape ye hati ni macam tertutup rapat? Kenapa?


Adakah org fobia sebenarnya? 


Fobia tanpa org sedar?


Dulu org memang ada kisah sendiri. Tapi tu kisah dulu2. Kisah zaman kanak2, zaman hingusan. Org pun dah tak ingat pun lagi pasal kisah tu. Tapi takkanla sebab tu hati org tertutup sampai sekarang?


Entahlah. Allah jua yang Maha Mengetahui. Tapi org selalu berdoa, kalau org betul2 jumpa the right person nanti, Allah akan buka pintu hati org yang tertutup rapat ni. Dan kalau ada antara lelaki2 yang org tolak tu sebenarnya Allah ciptakan untuk org, Allah akan buka semula pintu hati ni untuk dia.


Semoga Allah mendengar doa org ni.


Dan semoga fikiran org takkan serabut lagi fikir hal2 remeh macam ni.


Amin.

6 comments:

Mardhiyah said...

ya allah wawa, kenapa kita bayak sama ni.. kite pun sebenarnya risau kenapa hati mcm tertutup nak terima orang yg nak dkt kite..tak boleh nak terima, rasa ikhlas tu takde bile org nak kenalan..pelik.. fobia mungkin,,tawar hati? tp ape yg boleh kte wat just doa byk2 kat allah,,mungkin org2 yg kte jumpe so far ni bukan utk kite..allah taknak kite senang2 jatuh hati..

nadzwareina said...

ye ke mar? kita ni serupa la ye.. sejak zaman sekolah lagi org memang x boleh nk accept bila ada org nk kenal.. org setuju ngn mar cakap, mungkin insan2 tu bukan untuk kita, jadi Allah pelihara dulu hati kita drpd diberikn pd org yg slh.. org slalu je pikir mcmtu huhu.. apepun org wish the best utk mar la.. thnx bnyk sudi baca entry org ni :)

tajul said...

belom smapi seru lgla 2.^_^

sYuHaDah said...

ak sgt memahami apa yg ko rs..sama la sgt2 ssh nk kwn ngn sum1 klu kwn pn ngn terpksa so bila terpksa smua mende jd xikhlas huhu entry ko neh cm entry ak ari tu je hehe xpe la kita doa byk2 smga terbuka ati gk satu hr

Ain said...

dlu pun kite prnah lalaui bnda yg sama...mmg terasa sgt bila kia ikhlas terima dia sbg kwn dgn 'terpaksa' kita terima dia sbg kwn...mgkin btul jgk ckp kwn2 akak..mgkin dia bkn utk akak ke...so just be yourself..dun wory...yg pnting kite honest...=)

BazzRianne said...

"Dulu org memang ada kisah sendiri. Tapi tu kisah dulu2. Kisah zaman kanak2, zaman hingusan. Org pun dah tak ingat pun lagi pasal kisah tu. "

yeke x egt? kite mcm ingat je=p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...