CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

19 August 2011

Andai Aku Ada Mesin Cahaya Masa...

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..



Org rasa korang sume mesti tengok kartun doraemon kan? Dan satu alat paling penting doraemon ialah mesin cahaya masa. Kalau takde alat tu tak wujudlah doraemon kat zaman nobita, betul tak? Kalau korang diberi peluang untuk guna mesin cahaya masa tu untuk sehari, korang nak pulang ke zaman bila?

Kalau org, org teringin sangat nak balik zaman sekolah rendah. Tak kisahlah waktu darjah empat ke, lima ke, enam ke, janji zaman sekolah rendah. Kalau org boleh balik zaman tu, ada banyak sangat benda yang org teringin nak buat sebenarnya, hehe. Antaranya :


1) Pakai tudung elok2 dan kemas sikit.
Cuba korang tengok balik gambar sekolah rendah korg. Mesti tergelak sorg2 kan? Dengan tudung senget bengetnya, lipat habis sampai muka jadi bulat, dengan rambut dengan serkup terkeluar, memang lawak je kalau tengok balik. Bila kena tag kat fb, berjela2 la komen bawah gambar tu duk gelakkan org dalam gambar tu. Ada yang siap remove tag lagi sebab malu. Kalau kita pakai tudung elok2 zaman ni, mesti dalam gambar sekolah kita la budak yang paling cun & kemas kan? :p

*Gambar masa darjah 6. Nasib baik dalam ni tudung tu elok sikit hehe*


2) Join main dengan kawan2 waktu rehat dan waktu balik.
Serius org rindu sangat waktu ni. Waktu rehat time budak2 lain tengah makan, kitorg pegi main tiang kat laluan kantin tu. Kalau kacau org lalu pun tak kisahlah. Janji kitorg seronok. Waktu balik, sementara tunggu bas sampai, main kejar2 la, main masak2 la, main konda kondi la. Time main kejar2 tu lari punyala semangat. Kain terselak pun gasak ko la. Janji dapat kejar org yang dikejar. Pastu boleh pulak sambung lagi esok bila bas dah datang. Rindu2.

*Pening kut main tiang ni. Bergerak kena laju*


3) Main ejek2 nama dengan budak2 lelaki.
Org bet korg semua mesti pernah terlibat dengan ejek mengejek nama ni kan? Kalau tak kena ejek, jadi tukang ejek. Nak2 kalau nama unik sikit, takpun nama bapak yang unik, sure kena ejek punya. Kadang2 nama biasa pun kena ejek gak. Tak paham betul. Tukang ejek dia mesti budak2 lelaki nakal yang sangatla tak matang. Kadang2 sampai menangis. Kalau org balik zaman ni, org akan ejek balik budak laki yang ejek org tu sampai diorg pulak yang menangis hahaha *gelak kejam*

*Kalau adela budak ni kat sekolah dulu memang dahsyatla beliau ni kena ejek huhu*


4) Makan kat kantin sekolah.
Satu lagi yang buat org rindu zaman ni ialah makanan2 kat kantin. Dahlah zaman tu semua murah2. Fishball dua bijik 50 sen. Fries satu plastik 50 sen. Nasi lemak, mi goreng, mi sup, laksa, satu mangkuk 50 sen. Dahlah panas2, sedap kut. Air satu gelas 20 sen. Masa tu bawak singgit pegi sekolah pun cukup, boleh makan sampai kenyang. Zaman ni kalau bawak singgit je pegi sekolah, boleh makan apa?

*Rindunya nak beratur beli makanan macamni*


5) Main game kat kelas lepas habis periksa.
Time habis periksa akhir tahun je macam2 mainan dibawak ke sekolah. Paling femes yang org ingat, tutup botol, batu seremban, kad uno dan macam2 kad lagi la, kad happy family la, old maid la, snap la. Brick game, cyberpet ngan digimon pun ada. Pastu buat grup kecil main game2 tu. Kalau dah bosan, tukar game sesama grup. Kadang2 siap lawan lagi antara budak laki ngan budak pempuan. Yang lawaknya tu, boleh pulak main game yang sama since start kelas, sampaila waktu balik tanpa rasa bosan. Kelakar je.

*Saat paling mendebarkan bila main tutup botol hehe*


Benda2 ni la yang buat org serius rindu sangat dengan zaman sekolah rendah. Masa tu study pun tak serius. Yela, budak2 kan, otak tau nak main je la. Memang enjoy la time tu. Sebab tu kadang2 org teringin sangat nak balik zaman ni. Kalau la mesin cahaya masa tu betul2 wujud, memang best kan?

Terima kasih sebab sudi baca. Jumpa di post akan datang. Assalamualaikum wbt :)


p/s : Ni post terakhir org akan tulis dengan bahasakan diri sebagai 'org'. Pasni org akan change kepada 'aku'. Bosanla asyik pakai 'org' je. Huhu.

8 comments:

fuad ansari said...

kecik2 pun dah cun.. (",)

Mim said...

Pki je laa 'org'.. Manja sikit bunyi.. sedap nak baca..

tajul said...

haha..tringat ak zmn ak skolah rendah.g kedai kt kg cri tudung botol.hehe..^_^

tajul said...

lpe lak nk ckp.bosnla klu gne ak.stick kt 'org je.XD

Simon 'Adam' Malik said...

ohoho.. aku masih mengekalkan kejuaraan tutop botol dejah 4 okeh?

haha..

aku ada berentap ngan ko tak apa² game? tak hengat...

nadzwareina said...

fuad : err cun ke? haha bukan comey ke? :P

mim :ok2 org stick pakai 'org' la eh.. time kasih sudi komen :)

tajul : ko pun main tutup botol? haha. ok2 aku stick pakai 'org' je :D

adam : haha aku tau ko terer main tutup botol. bibah selalu cite dulu, dia main ngn ko asyik dia je kalah. aku rasa ngan aku tak penah kut :D

tajul said...

mstila.game feveret 2.klu xde tutup btol,ak gne duit syiling.yg 2 lg style.hehe..XD.nice,org.^_^

wanbu said...

huhu... bila di pikirkan balik memang banyak menyesal pasal dulu2 banyak benda terlepas pandang untuk di buat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...