CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

30 July 2010

Penangan Tahun Akhir..


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

*Warning : Post ni agak panjang. Kalau tengah busy lain kali je baca =p*

Maaf sebab org dah lame xupdate blog. Disamping kebusyan (word ape ni?) yang melanda diri sejak masuk minggu ke4, org pun dah xde idea nak update ape. Lalu org terpanggil nak berkongsi cerita dan pengalaman setelah 4 minggu bergelar pelajar tahun akhir Ijazah Sarjana Muda Farmasi UiTM Puncak Alam. Boleh ye?

1) Kena duduk luar kolej
Kitorg pelajar tahun akhir satu batch semua telah ditendang keluar kolej disebabkan intake asasi yg terlalu ramai. Semua merempat duduk rumah sewa yang agak jauh dari fakulti. Sape2 yang xde transport sendiri terpaksa la naik bas. Kalau nak buat research paling payah, sebab xtentu masa nak pegi fakulti. Kalau ada group discussion agak leceh la. Sebab tu org bawak basikal, senang nak pegi rumah member kalau ada group discussion. Kalau ada discussion dengan budak laki lagi payah. Ada sekali tu org terpaksa discuss research dengan partner lelaki kat kedai makan. Takkan nak datang rumah dia bincang kan? Sambil discuss sambil makan roti canai, haha.

2) Presentation setiap minggu
Kalau sem2 lepas presentation paling banyak pun 5 kali setiap sem campur sume subjek, tupun time akhir sem before final exam. Sekarang org present tiap2 minggu pada hari Selasa.Tu baru satu subjek. Minggu pertama kitorg dah dapat satu buku case study yang kitorang panggil CBL aka Case-Based Learning. Buku ni ada sume kes2 patient yang ada masalah jantung dan paru2. Kitorang kena analyze drugs ngan segala data patient tu, then present depan lecturer. Pastu submit report. Kalau nasib tak baik, kene la bambu dengan lecturer, especially kalau salah pilih drugs. Mati la patient tu kat tangan kitorg...

3) Kelas dari 8.30 pagi sampai 7 malam
Subjek kitorg makin lama makin deep, 2 jam xcukup untuk lecturer nak cover seluruh topik, maka terpaksalah cari mana2 slot kosong untuk kelas ganti atau tutorial. Kelas ganti ni pulak kadang2 last minit. Pernah sekali masa Nisfu Syaaban, time ramai student puasa, kelas habis 7.40 pm sampai ramai student berbuka ramai2 dalam kelas. Buka dengan air kosong dengan biskut je. Org yang dari pagi pergi kelas, tak bawak pulak ape2 makanan untuk berbuka. Nasib baik ade member sedekah biskut ngan keropok, siap distribute row by row bagi student2 bukak puasa. Kelakar je.

4) Research
Student tahun akhir farmasi wajib buat research, start sem 6 sampai 8. Kitorg sama ada dapat labwork atau buat survey questionnaire. Org dapat labwork, dimana tiap2 minggu hari Jumaat org akan duduk dalam lab untuk buat keje research, sambil disupervised oleh sorang lecturer. Kalau xsempat habis, time weekend pun kena datang fakulti untuk sambung labwork. Untuk org punya research, org kena extract protein utk analyze effect BPA, satu bahan kimia yg boleh sebabkan kemandulan kat reproductive organ tikus betina. So masuk lab je org akan bergelumang dengan sampel darah tikus tu dan macam2 jenis equipment dan reagent yang bau dia agak pelik2. Nasib baik xpayah pakai tikus hidup. Kalau labwork dah habis kena cari sebeban journal untuk sambung thesis pulak.

5) VIVA test
Nilah antara satu benda yang paling digeruni student farmasi tahun akhir. Next week kitorang dah start. Nanti kitorang pecah dua grup, satu grup buat VIVA, satu grup buat written test. Then rotate. Yang VIVA ni nanti kitorg dapat satu case study, kemudian analyze case tu 5 min je, then jumpela lecturer masing2 terus jawab soalan pasal drug2 tu. Imagine dalam 5 min SAHAJA korang kena analyze class drug tu, indication die, dose die betul ke tak, side effect die kat patient, interaction die dengan drug lain, dan macam2 lagi la. Kalau dapat patient yang amik lebih 5 drugs, tak ke haru? Time ni kalau salah drugs, kena bambu lagi la dengan lecturer, of course.

Setakat ni tu jelah yang org dapat share setelah 4 minggu jadi student final year. Nampak gaya org serius kena berusaha lebih kuat untuk sem ni. Org xpenah lagi repeat paper, so org harap sangat takkan pecah rekod tahun ni. Sakit oo nak repeat paper final year. Grad pun lambat. Posting hospital pun lambat. Tapi lecturer awal2 dah cakap, utk final year, half kelas fail untuk satu paper tu dah biasa dah. Kitorg satu kelas menganga gak la dengar lecturer2 cakap camtu, huhu.

Buat kawan2 org kat luar sana yang belum lagi jadi final year student, enjoy la life as student puas2 ye. Kalau tak rugi je jadi student u tapi x enjoy campus life. Dah final year nanti konfem xsempat dah. Setakat 5 minggu pertama bolehla lagi nak tengok wayang ke, hangout ngan member2 ke, balik tiap2 minggu ke, pastu konfem korang nak lepak time weekend je pun payah. So be prepared ok? :)

Taktau la ape motif letak gambar candid zaman bile ni. saje nak nampak busy kut, haha

Time kasih la sudi membaca coretan panjang berjela ni.. Ni yang org malas nak update selalu. Jari payah nak stop. Jumpe lagi post lain yang entah bila. Wassalam :)

*busy2 pun facebook still sempat =p*




10 comments:

$yEra said...

wuuu...viva test ko sgtttt menggerun kn??jz given a 5min 2 analyze d case??GILAK!! mmg btol kje GILAK!

p/s: ak igt viva hny applied pd thesis...huhu..xtau ko nye viva test lg advance...

sYuHaDah said...

hahaha apakh pic kitorg msuk dlm entry neh

nadzwareina said...

syae : hahaha baru kau tahu mcm mane cuaknye aku nk mghadap test tu minggu dpan.. yg aku dgr lecturer ckp 5 min je prepare, aku serius harap diorg bleh extendkan masa.. doakan aku ye..

syu : haha, gmbar kenangan. sem bape tah ni. ko pun duk pakai tdung bawal lagi time ni ngeh2

Anis izyan Abd Rahman said...

gud luck kak wawa~
lg setaun je lg kan..
besh3x

nadzwareina said...

anis : thanx anis. pesanan org : sila enjoy puas2 sbelum masuk final year okeh! :D

AMiRU said...

wadoiii....ntah bila aku mau start stdy ni...viva xle wat dlm form dscssn ke??
hehe...

cik bulan said...

wahahaha..ok2 kak..akan saya enjoy pasni..xmo blaja..hahahaha

Pqodtaj said...

sis, i love your blog,saya bdak asasi palam, and bru hbes asasi last week. sis, i would love to be a pharmacist like you

Anonymous said...

http://www.maps.google.com/ - [url=http://www.wikipedia.org/]wiki[/url]
mail

Anonymous said...

Takut pulak baca entry akak. But at least ada imaginatiom dah. Thank you so much akak. :) -qistina zulkefli

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...