CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

10 April 2010

Clash Of The Titans...

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Baru2 ni, selepas habis test autacoid, penulis bersama2 dengan rakan sekereta makan lunch di sunway pyramid kunun2 utk merelease tensen. Lepas lunch, memandangkan kaunter tiket wayang xberapa ramai org, kami ber5 akhirnya decide utk menonton filem baru yg sedang hot di pawagam sekarang. Tajuk filem tu seperti nama di atas. Release pada 2 April haritu. Penulis dh tengok trailer filem ni dulu, boleh tahan gak scene action dia. Ramai gak rakan2 yg dh tengok kata best. Cinema pun hampir penuh sampai ke seat depan sekali. Lalu penulis pun menonton filem ini pada jam 2.50pm..



Selepas 1jam lebih, berikut adalah apa yg dapat penulis simpulkan mengenai filem ini (amaran : ada spoiler. sape nk tengok baik jangan baca):

Yang best :

1) Scene Perseus (hero filem ini) melawan scorpion2 gergasi, Medusa, King Acrisius dan akhir sekali Kraken pada waktu klimax. Scene lawan Kraken paling best & mendebarkan.
2) Bagaimana si hero berasa teramat sedih apabila sume familynya mati dalam bot yg karam disebabkan Hades. Terer pelakon si hero menggambarkan kesedihan yg dirasai.
3) Bila Hades muncul. Effect bila dia muncul tu agak boleh tahan la. Banyak makhluk pelik2 macam kelawar keluar. Scary & meninggalkan kesan.
4) Bila kawan2 si hero berkorban agar si hero berjaya memenggal kepala Medusa untuk membunuh Kraken. Sian tengok ada yg berubah menjadi batu sambil tersenyum.
5) Bila tengok Kraken slow2 berubah jadi batu lepas tengok kepala Medusa. Proses tu slow sebab Kraken tu besar sangat tapi best sebab watak jahat dah kalah.
6) Happy ending. Si hero dapat bersama dengan 'guardian angel'nya yg dihidupkan kembali. Si hero refuse nak jadi dewa kat Olympian dan memilih utk menjadi manusia biasa & tinggal di bumi.

Yang xbest :

1) Watak2 dalam filem ni. Zeus, Hades, Poseidon, Anthena, watak2 ni adalah dewa mengikut mitos greek yg digambarkan sebagai 'Gods' dalam filem ni. Mereka tinggal di Olympian, tempat tinggal dewa. Si hero pula merupakan anak Zeus dgn manusia biasa. Orang Islam tolong jangan terlalu percaya & terikut2 dengan mitos greek ni. Sangat menyimpang dengan ajaran Islam. Kalau setakat nak tengok xpe.
2) Teknik CGI yang xberapa nak cun. Nak2 time Medusa. Nampak sangat xreal.
3) Bila ada scene fighting, gambar jadi kelam kabut. Xnampak sape yang tengah melawan tu & apa yg jadi. Xsemua scene, tapi ada sikit.
4) Xclear apa jadi kat Hades pada akhir cerita. Akhirnya baru tau dia dihantar kembali ke Underworld lepas baca kat internet. Ingatkan dia mati. Tapi kunun2 god dalam ni xleh mati.
5) Jalan cerita yg menyimpang dengan mitos greek yg sebenar. Zeus ngan Hades tak pernah bermusuh. Perseus sepatutnya end up ngan Andromeda, puteri yg dia selamatkan, etc2... Sape yg rajin google mitos sebenar greek sure tau.. (mcm penulis yg curious dengan jalan cerita ni, hehe)
6) Ada persamaan ngan filem Percy Jackson yg org duk kata best gak. Cuma filem Percy Jackson tu ala comey2, filem ni serius sikit. Stil watak Zeus, Hades, Poseidon tu ade.

So, tu je la penulis nk cerita. Tak tau nk update ape. Filem ni kalau nak mereleasekan tensen tu ok gak la. Penulis look forward nak tengok filem Ironman 2, The Last Airbender ngan Prince of Persia. Tapi xtaula dapat tengok ke tak. Sekian post kali ini. Wassalam...


5 comments:

syu said...

lor wawa bley xtau pe jd kt hades haha perceus ad mention pe kat last2 kt ayh dia tu hehe

nadzwareina said...

haha, aku rasa time tu aku duk pikir bnda lain la.. siyes terlepas pndg ape jadi kat hades tu, haha

~BeInIsNeIn~ said...

citer myth la ni?? huhu... 3d x? zaman skang ni semua pn nk main 3d je.. x 3d x best.. :P

nadzwareina said...

haah, base on mitos greek..
ade je 3d, tp xtgok 3d punye...

~BeInIsNeIn~ said...

hehehe... sye ni konon2 je kate 3d best... padehal x pernha gi wayang pn.. donlod muvie boley la.. (of cz la x dpt 3d punye kn?) hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...