CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

15 February 2012

Sekolah Rendah Agama Saya : 11 Tahun Kemudian...

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt..


Sejak kerja kat HTAR ni, setiap hari lepas habis kerja org akan terus pergi ambil adik kat sekolah rendah agama kat Taman Klang Jaya. Memandangkan keadaan dalam kawasan hospital senantiasa jem pada waktu balik, selalunya dalam 5 setengah lebih baru org sampai kat sekolah. Tapi entah kenapa harini org tersampai awal 10 minit kat sekolah. Keadaan kat luar sekolah pun lengang lagi. 

So org pun decide nak berjalan2 dalam kawasan sekolah ni dulu. Lepas parking kat luar kawasan sekolah, org matikan enjin kereta, kemudian take a tour kat sekolah lama org ni.

Org rasa sejak habis sekolah darjah 6, org tak pernah masuk balik sekolah lama org ni. Kalau adapun time ambik result PSRA dulu, tu la last time. Lepas tu selalu amik adik kat luar sekolah je, tak pernah masuk dalam. Ni kira 1st time la org menjejakkan kaki balik kat sekolah ni, lepas tamat sekolah sepanjang 11 tahun. Sambil berjalan2 seorang diri tu, banyak betul nostalgia lama bermain2 dalam fikiran.


Ni pintu masuk sekolah. Kat kiri tu ada pondok pakgad, zaman org dulu takde. Masa darjah 5 ngan 6, org as pengawas bertugas jaga pagar tu 15 minit waktu pelajar2 tahap satu balik. Rindu nak sorong tarik pagar tu bila budak2 nak keluar hehe.

Selalu kat sini pelajar2 akan tunggu parents bila waktu balik. Org pun selalu je tunggu bas kat sini dulu, malas nak tunggu kat luar. Kalau waktu hujan, memang kat sini la paling penuh. Sini pun port feveret student melepak waktu rehat.

Masa org darjah 4 dulu, sini bukan garaj kereta, tapi garaj basikal. Kerja org dulu kena jaga garaj basikal ni dengan 2 org lagi member yg jadi pengawas time tu, nama diorang Naim ngan Khairul Afandi. Org pun tak paham kenapa ada tugas pengawas kena jaga garaj basikal. So kitorg tiga la yg rajin susun2 basikal kat sini dulu.

Salah satu tempat feveret org kat sekolah ni dulu, iaitu kantin ni. Sebab org suka makan laksa ngan mihun sup kat sini, org rasa time tu sedap sangat. 50 sen je pulak tu. Kat meja tepi tu selalu diorg jual air, 50 sen gak. Dulu kat situ siap jual sengkuang ngan asam, hari2 org duk beli hehe.

Ni actually court, tapi zaman org dulu kat sini la kitorg solat asar berjemaah sebab time tu belum ada surau. Nanti pengawas la yang akan bentang tikar pastu kitorg pun solat asar jemaah sama2 waktu petang. Bila bukan waktu solat, budak2 selalu main bola kat sini, yang lain akan tengok dari atas.

Dewan ni port feveret org gak, sebab tiap2 tahun org akan naik pentas ni dua kali, iaitu amik hadiah nombor dalam kelas & hadiah jadi pengawas. Darjah 4 je org naik 3 kali sebab jadi pelajar perempuan terbaik. Beberapa minggu sebelum PSRA, kat sinila semua student darjah 6 berkumpul sambil buat soalan2 latihan.

Ni musolla, letaknya kat tingkat atas dewan tadi. Sekarang dah maju, dah ada carpet, zaman org dulu pakai tikar getah je. Bila student2 darjah 6 dah habis exam, kat sinila kitorg ditempatkan beramai2. Kat sinila kitorg main macam2 jenis permainan yang ada, siap ada yang main bola lagi dalam ni hehe.

Ni bangunan baru sekolah, masa org darjah 4 ke 5 baru naik sekolah baru ni. Dulu kat sini padang je, kat sinilah kitorg main kejar2, main konda kondi. Kelas org kat tingkat paling atas, tingkat 4. Dulu sebelum masuk kelas org suka melepak kat hujung balkoni tu, sambil tengok pemandangan. Seronok sebab boleh nampak sampai bandar Klang :)

Kat atas ni sebenarnya longkang yang dah disimen. Org ingat lagi dulu2 student suka lipat kapal kertas kemudian main lumba2 dalam longkang ni. Kalau hujan, paras air dalam longkang ni memang tinggi. Pastu yang lawaknya, warna air longkang ni selalu tukar2, kejap biru, hijau, pink, putih macam susu pun pernah. Dulu pernah ada kes student jatuh dalam longkang ni. Agaknya sebab tu la cikgu suruh turap terus kut.



Ok, cukuplah sampai sini. Seronok pulak melawat balik sekolah lama org ni lepas bertahun2. Lagi best kalau org dapat jumpa balik ustazah2 yg ajar org dulu, malangnya semua dah tak ada huhu. Kalau ada org masuk sekolah kebangsaan, nanti org amik gambar yang tu pulak, hehe.

Thanx banyak ye sudi baca post ni. Jumpa dalam post akan datang. Assalamualaikum wbt :)



5 comments:

izzah nadiah said...

Rindunya... Nostalgia itu... =)

eyah ayeh said...

hye..singgah jap jenjalan.=)

.:Farah Liyana:. said...

wah.. nice :)

syed said...

whats ur name, i think we are in the same batch.

wawa said...

Raden azwani. That's my fullname. And you?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...