CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

12 December 2011

The Answers :)

Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum wbt..


Hari ni serius org lesu dari pagi sampaila habis kerja. Malam tadi org hanya boleh tidur pada pukul 3 pagi, pastu harini org kena dispense ubat seorang diri kat 14 orang patient kat lima buah wad dalam keadaan kaki yang masih sakit (akibat joging kelmarin) sebab partner org mc, petang, time org duk nervous study untuk VIVA tiba2 sorang nurse datang mintak org tolong counsel sorang pesakit kat wad pakai insulin pen. Akhirnya, VIVA org pun ditangguh ke hari esok atau lusa, huhu.


Berbalik kepada tajuk post diatas, org ingatkan bila buat segmen tanya soalan kat post lepas org dapat soalan dalam 5-6 soalan je. Tapi dapat lebih 10 pulak. Tak sangka. Ramai yang anonymous, tapi ramai jugak yang org dapat teka siapa, hehe. Baiklah, seperti yang dijanjikan, inilah dia jawapan kepada soalan2 yang ditanya haritu. Disebabkan org terlebih rajin pulak menaip untuk menjawap panjang2 malam2 ni kan, so panjanglah sikit entry kali ni. So here it goes :



Q1 (from sai) : Apakah perkara / peristiwa yang membuatkan Raden mula merasakan bahawa tujuan kita hidup ini adalah untuk kembali kepada Allah SWT dan hidup kita haruslah sentiasa berada di landasan-Nya untuk mendapatkan ketenangan?

Kalau sai tanya org, org ada satu peristiwa yang berlaku dalam hidup ni yg maybe org takkan lupa sampai mati. Agak panjang org nak share kat sini, harap sai sudi baca la ye?

Masa org umur 13 tahun nk masuk ke umur 14 tahun, org tinggal kat sekolah asrama kat shah alam. Time tu ibu org tengah mengandungkan adik org yang last. Dah sampai saat ibu nak bersalin, org tak boleh balik sebab ada final exam. Bila org call ba, org ingat lagi, ba cakap macam ni :

Wani, ibu dah selamat bersalin. Tapi ibu sekarang kat ICU, doktor cakap peluang ibu hidup 20% je. Bila2 masa ibu boleh pergi. Doa banyak2 ye’ Org terkedu masa org dengar tu. Jantung rasa nak stop time tu gak.

Ibu ada complication. Ibu kena anemia tahap kronik sampai level darah ibu tinggal 30% je daripada jumlah darah yg normal. Doktor kata darah yang dimasukkan dalam badan ibu hilang, taktau kenapa. Bila org dapat balik sekejap, org tengok ibu macam mayat hidup. Ba yg selama ni sangat bergantung kat ibu yang jadi housewife, jadi tak terurus sangat, sambil tu nak menjaga 3 lagi adik org yang masih kecik yang jadi tak terurus jugak. Bila tengok semua ni ngan mata kepala sendiri, org jadi sayu, sedih, nangis tak henti2. Sampai kawan2 sekolah ramai yang tegur diorg perasan org asyik menangis kat bilik ngan surau.

Ibu kena masuk hospital dalam 3-4 bulan. Masa tu dah cuti sekolah, org sebagai anak sulung la yang menjadi pengganti ibu menguruskan adik2 kat rumah. Sambil tu org asyik berulang-alik melawat ibu kat HKL. Hari2 org menangis tengok keadaan ibu, sampai satu saat org betul2 putus asa dan org tak nampak apa2 harapan lagi, org berdoa bersungguh2 merayu kat Allah supaya pulihkan ibu macam dulu. Waktu ni org dah bayangkan lepas ni org akan jadi anak yatim, kena uruskan hal adik2 berdua dengan ba. Org siap berjanji (bukan nazar) yang kalau ibu pulih, org akan jadi anak yang taat, nak jadi muslimah solehah, takkan tinggalkan suruhan Allah, takkan lakukan larangan Allah. Org rasa semua ni masa umur org baru 14 tahun, masih belum belajar banyak lagi tentang erti sebenar kehidupan.

Dan alhamdulilah, mungkin Allah dengar doa org. Kesihatan ibu semakin pulih. Lama2 level darah ibu naik balik, walaupun tak sampai tahap normal sepenuhnya. Ibu dah boleh keluar hospital, lepas kena masuk wad dalam 4 bulan lebih. Masa nilah org terfikir, kita ni hamba yang lemah, bila sampai satu saat kita dah betul2 putus harapan, tak boleh nak mintak tolong kat sape2 lagi, hanya kat Allah je, Tuhan dan Pencipta kita, kita harus kembali dan memohon pertolongan. Hanya Dia je boleh tolong kita. Dan bila lihat sendiri keadaan ibu yang semakin lama semakin pulih sampai sekarang, org jadi gembira & tenang, sebab org yakin lepas ni kalau ditimpa lagi ujian yang berat, org mampu nak menghadapinya dan kalau kita betul2 ikhlas mintak kat Allah, Allah takde sebab nak tolak doa kita.

Sekian. Harap menjawab persoalan sai ye walaupun mungkin bukan semua ^^


Q2 (from ayu baik) : bila cik raden azwani nak kawin? whahhahahahah

Hahaha ayu nih. Kalau ikut target org, umur 25 tahun. Sebab ibu kata 26 tahun tu dah dikira lambat untuk perempuan. Tapi depends jugak, kalau lambat sampai jodohnya, maybe terpaksa extend jugakla ke 26 tahun atau lebih. Tapi kalau jumpa jodoh awal, dah ada org masuk minang, tahun depan pun leh kawin dah, hehehe. Buat ape nak lambatkan benda yang baik kan? :p


Q3 (from sean) cik wawa ni macam mana orgnya? cuba explain sikit selain dari kat profile atas tu hehe.

Soalan pasal explain diri sendiri ni la org rasa paling payah nak jawab. Em, org rasa selain daripada kat side kiri blog tu, org baru tersedar yang org ni jenis lurus dan senang percaya cakap org, huhu. 1st week keje, org dh kena bahan ngan sorg staf kat ofis sampai satu ofis tu duk gelakkan org bila org percaya salah sorg staf yang ada kat situ ialah doktor (cesss). Bila ingat2 balik memang kawan2 rapat pun selalu kenakan org sebab kelemahan org yang satu ni, huhu.

Lagi, org jenis cepat cool. Org jarang marah, tapi kalau dah start marah tu dahsyat gak la. Dan org kalau marah tu memang sekejap je, sebab selalu cuba istighfar banyak2. Pastu ok la balik dengan insan yg buat org marah tu. hehe. Lastly, org ni jenis perahsia, esp ngan family. Hal2 berkaitan hati & perasaan ni memang org tak share ngan family la, sampai satu tahap ibu kena korek ngan adik2, hehe.
Tiga cukup la eh? ^^


Q4 (from anonymous) : hubungan dengan insan dari wellington tu macam mana? dapat teddy bear dari dia kan? :p

Err err sape la ni eh. Insan dari wellington tu just kawan je. Dia pembaca setia blog org ni, tapi org tak pernah tau dia ni sape dan actually dia ni pun tak kenal org sape. Lepas buat post dulu kat sini pasal dia, lepas dia memperkenalkan diri, kitorg pun jadi member. Sepupu org kawan dia rupanya, so org add la dia kat fb. Kat fb kitorg asyik perang mulut je, haha. Tapi ada sekali tu org gurau2 nak souvenir dari sana, so bila dia balik sini dia bawakla sebijik teddy bear tu, pass kat org melalui sepupu org.

Tula 1st time org dapat teddy bear dari sorg lelaki. Lelaki yang tak pernah jumpa pulak tu. Teddy bear tu la jadi teman tidur org sekarang. Begitula akisahnya, hehe.


Q5 (from anonymous) : errr nak tanya apa ye??err..apa rasanya bila di lamun cinta?? :p

Haha baca je soalan dah tau dah sape nih. Em, org tak sure kadang2 perasaan tu actually cinta atau crush semata, sebab memang asyik confuse je (pengalaman ni), tapi kalau nak describe rasa dia camne, kalau dengar atau tengok nama dia hati rasa semacam, kalau dapat tengok gambar dia sekejap pun dah tersenyum, kalau dapat jumpa depan mata rasa gembira macam nak melayang je, kalau sesekali teringat boleh rasa malu kat diri sendiri.. Macam tu la yang org pernah rasa (sila jangan gelak >_<)


Q6 (from adik junior) : lama dah nak tanya akak ni...akak tak bercinta sebab akak percaya cinta lepas kahwin ek? kannn? hihihi

Tau jugak sape ni, hehe. Hm, actuallynya bukanlah sebab percaya kat cinta lepas kahwin tu penyebab akak tak bercinta sekarang ni, tak. Cuma akak rasa sebelum ni masa tu tak sesuai lagi sebab akak ade komitmen lain, dengan study, dengan family. Akak takla anti dengan cinta before kawin ni, cuma akak rasa lagi singkat tempoh percintaan before kawin tu, lagi bagus. Barula kemanisan sebenar bercinta tu dapat dirasai selepas kawin, sebab dah boleh dizahirkan tanpa ada batasan2 macam before kawin, betul tak? :)


Q7 (from anonymous) : apa jadi kalau kita grad dgn second lower utk degree frmasi? apa kesan utk diri, keluarga, msyrkt dan negara. serius ni.

Wah, seriusnya soalan. Pada org kelas apa kita grad nanti tu sekadar atas kertas je. Kelas grad tu sekadar membantu kita untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi lepas habis ijazah. Yang penting performance waktu kita kerja nanti. Sebab banyak kajian menunjukkan biasanya yang perform time kerja ni adalah mereka yang waktu belajar keputusan average je, sebab diorg ni banyak belajar melalui skill dan pengalaman, bukan sekadar melalui buku.

Kalau untuk diri dan keluarga, pada org kalau diri kita sendiri dan keluarga boleh accept kemampuan kita setakat itu, tak ada masalah. Kalau pada masyarakat dan negara, macam org cakap kat atas tadi, kalau performance kita time kerja tiptop, pun tak ada masalah. Diorang takkan pandang pun walau serendah mana degree kita kalau kita kerja dengan bagus. Tapi kalau kita kerja tak bagus, kelas degree kita tu la yang akan dijadikan bahan utk menghentam kita dengan lebih teruk nanti.

Harap menjawab soalan ye :)


Q8 (from insanjeles) : apa hubungan cik raden azwani dengan afiq? anda brdua nampak sangat mesra, hehe

Hahaha adoila sapela insan jeles yang tanya ni? Ramai dah member2 kitorg tanya soalan ni. Untuk pengetahuan encik/cik insanjeles, saya dengan afiq bestfren sahaja. Kitorg dah kenal sejak umur 10 tahun lagi, kitorg sama kelas, dan ibu kitorg berdua pun bestfren. Kitorg selalu dengar cerita satu sama lain thru mak masing2 je. Sebab tu la kitorang rapat sebab family masing2 dah kenal. Kitorg dah tahap besfren yang bila hangout kat klang ni kitorg selalu keluar sama2 (keluar ramai2, tak pernah berdua), bila perlukan pertolongan kitorg akan contact each other, bila ada masalah kitorang share sama2 dan share pendapat masing2, even kitorg pun share sama2 jugak siapa dia insan yang kitorg minat, hehe.

So tak perlu jeles ye. Afiq single lagi, anda masih ada peluang :D


Q9 (from anonymous) : saya nk tny jgk!! ape prasaan anda bila melihat org yg anda suke bejalan menuju ke arah anda?

Okeh, tau dah sape tanya ni, haha. Perasaan? Em kalau org nervous kut. Time tula rasa terkena tachycardia (sila google) dan time tu jugak rasa nak sorok muka sebab maybe waktu tu muka tengah blushing. Pernah dulu waktu zaman belum matang sanggup patah balik sebab malu sangat (tah ape yang malunya -__-). Tapi kalau terpaksa lalu sebelah tu, lepas dia pergi hati rasa berbunga2 pulak. Entah ape2 je -.-



Q10 (othman@man) : Kalau wawa boleh kembali ke satu zaman dulu, nak balik ke zaman bila?

Sepanjang 23 tahun org hidup ni, org rasa saat paling manis org pernah lalui masa org sekolah rendah agama darjah 4 5 6. Masa tu tiap2 tahun org naik pentas amik hadiah akhir tahun, masa tu org jadi pengawas yang outspoken yang selalu diingati ustazah2, org ada geng sendiri seramai 3 org yang sangatlah happening, kerja kitorg dulu main macam2 jenis permainan yang ada, asyik bergaduh ngan satu geng budak laki yang tak habis2 duk ejek nama org, dan ada seseorg yang mesti tegur org tiap2 hari bila org seret basikal ke luar pagar sekolah time nak balik.

Seronoknya kalau dapat balik zaman tu :)


Q11 (from anonymous) : haha banyak soalan psal cinta nmpknye. nk tnya jugaklah. ada sape2kah dalam hatimu sekarang? aicewahhh

Adeh, dah agak mesti dapat soalan macam ni. Ni macam adik org nama ana je yang tanya ni....
Em, ada. Tapi tak menaruh harapan tinggi sebab dia taktau langsung. Mungkin takkan confess sampai bila2. Kalau ditakdirkan satu hari nanti tiba2 ada sorg lelaki masuk minang org secara mengejut (kalaula), mungkin waktu tu baru org akan berani nak bagitau & tanya dia sendiri kut2 selama ni org tak bertepuk sebelah tangan.


Q12 (from ain) : siapakah raden azwani dalam 5/10 tahun akan datang??

Akak rasa kan ain, dalam 5 ke 10 tahun akan datang, akak dah naik pangkat jadi pegawai farmasi UF44 atau UF48. Mungkin juga dah ada Master in Clinical Pharmacy (InsyaAllah dalam planning), dah ada aset sendiri, dah bergelar seorang isteri kepada (sila isi tempat kosong), mungkin ibu kepada beberapa orang anak, dan masih juga Raden Azwani yang sama : simple, lurus, tapi mungkin lebih matang :)

Ain doakan akak bejaya ye. Akak rindu Ain gak, nanti ada masa akak lawat ain kat puncak ye, hehe.


Q13 (from anonymous) : Perkara yang membuatkan cik wawa trauma adalah?

Org trauma bila nampak kucing kat atas jalan, samada yang hidup atau dah mati. Trauma sangat2 lepas tengok ngan mata sendiri kucing kena gilis bawah tayar kereta dan juga kucing yang dah nyawa2 ikan lepas kena langgar. Kalau jumpa bangkai tengah jalan, sambil drive tu org sanggup tutup mata. Kalau jumpa yang tengah nak lintas jalan tu org pernah stop kereta and alih kucing tu ke tepi jalan, huhu.


Q14 (from hambaAllah) : berapa gaji starting kerja pharmacist ni?

Wah, gaji pun tanya. Kalau gaji pokok 2.3k, kalau gaji yang dah campur allowance (kitorg setahun housemenship ni dapat macam2 allowance, org pun tak paham) dalam 3.6k. Tapi dapat gaji pertama lepas bulan kedua atau ketiga la. Lambat sikit.




So ni jelah soalan2 yng org dapat & dah jawab semua. Terima kasih banyak2 kat org yang sudi tanya, malam ni terhibur sikit buat benda ni sambil layan Cinta Elysa, hehe. Oklah, org nak kena sambung study, jumpa dalam post akan datang. Assalamualaikum :)


2 comments:

izzah nadiah said...

Alhamdulillah... Soalan sai terjawab walaupun situasi itu tidak terjadi pada diri Raden sendiri... Kira kagumlah Raden sedar benda tu awal dan bukan kerana diri Raden, tapi kerana ibu... Mudah2an Allah SWT permudahkan hidup Raden selepas ini, Insya-Allah... =)

momoko-chan87 said...

such a nice entry..menitis air mata maira baca kisah ttg ibu wawa..smoga wawa & family dirahmati-Nya selalu..=))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...