CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

10 April 2011

Finishing School : Lots of Memory Created :)


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..


Semalam, bertarikh 9 April, kesemua student final year pharmacy UiTM diwajibkan utk menghadiri finishing school. Bila tengok tentatif, pagi2 banyak sangat ceramah. Lepas tu member2 uni lain cakap finishing school dorg bosan la, lama la, org pun tak berapa bersemangat nak join. Tapi petang tu, kitorg ada LDK. Kalo ikut jadual ada 4 LDK, org dh terbayang aktiviti2 yg kitorg main time buat modul dulu. Tapi tak disangka2 rupa2nya kitorg kena main explorace. Teringat zaman mula2 masuk main induction dulu. Dan kitorg diwajibkan mengambik gambar sekreatif mungkin untuk dipresent depan satu kelas lepas habis main semua. Lalu kitorg pun mulakan aktiviti ni ikut grup. Ada 7 checkpoint semua.



Checkpoint Pertama : Pendeta Cafe, PSB

Kitorg dapat klu gambar kopi. Kemudian lepas bincang2 baru teringat tu simbol cafe kat PSB. Bila dah sampai sana, En Hisyam dah tunggu. Beliau suruh kitorg cari kertas yg ada cop nama beliau. Merata la kitorg cari sekitar cafe tu, bawah kerusi, bawah meja, dalam pasu, tepi tong sampah, rupa2nya beliau lekat kat dinding menghala balkoni. Payah gila nak cari haha. Lepas amik gambar, kitorg move ke next checkpoint.


Checkpoint Kedua : Labcom FF3 Tingkat 5

Klu yg kitorg dpt untuk kesini ialah pergi ke work station, klik play. Otw tu kitorg jumpa Miss Noreen tunggu sorg2 kat tangga. Dekat labcom tu sangat banyak komputer, & kitorg kena cari satu2 komputer mana ada klu. Pastu Kak Sha jumpe satu komputer kat dekstop dia tulis 'Get your clue here'. Kitorg pun play video kat situ. Dalam video tu ada Miss Noreen, beliau suruh kitorg jumpe beliau kat tangga. Laaaaa.... tadi jumpe je beliau kat tangga tu kut. Lepas pergi kat tangga, beliau suruh kitorg buat perkataan 'Farmasi' dengan badan kitorg. So gambar kat bawah tu hasilnya. Jadi ke? Hehe.


Checkpoint Ketiga : Pantry Lecturer, FF1 tingkat 6

Sampai sini je kitorg nampak Mr Ewan ngan Cik Su dah tercegat luar pantry. Diorg mintak kitorg cabut 7 nombor. Lepas kitorg cabut, bila masuk pantry, kitorg tengok ada macam2 jenis buah ada atas pinggan yg bernombor. Oat ngan Nestum pun ada. 7 nombor yg kitorg dapat tu, ada buah cili, oren, mangga, oat, nestum pastu ada lagi la tak ingat. Rupenya sume benda tu akan diblender dan kitorg suma kena minum. Ya Allah... rasa dia toksah cakap la. Pijar mulut kut sebab pedas. Org dah terbatuk sebab oat tersangkut kat tekak. Erkkkk. Last2 sume habis. Next klu kitorg dapat, satu alamat kat KL. Kitorg pun blur jap. Rupa2nya kat Pavilion. Ada satu tempat kat fac ni kitorg panggil Pavilion. Okeh kitorg sume pun pegi situ.


Checkpoint Keempat : Pavilion

Kat Pavilion ni, kitorg nampak Miss Ruzi dah tunggu kat tangga. Nasib baik kat sini kena amik gambar je. Kitorg amik gambar, then baca klu. Klu dia bahasa inggeris, perkataan dia dipecah2kan kemudian disambung suka hati je. Penat gak nak figure out. Rupa2nya benda yg dimaksudkan dalam klu tu kereta. So next checkpoint kitorg pun pegi kat parking lot FF3. Tapi ada pulak 2 grup lain tenga tunggu turn. Takpela kitorg amik gambar lagi sementara tunggu turn.


Checkpoint Kelima : Parking Lot FF3

Actually kat sini kitorg kena kira jumlah parking lot kat situ. Tapi sebab dah nampak 2 grup before ni dah buat, kitorg tau dah kene buat apa so kitorg kira siap2 sementara tunggu turn hehe :P. Lepas Dr Nahlah suruh kira parking lot, kitorg pun buat2 kira. Bila dah dapat jawapan sume, Dr Nahlah tanya pulak 2 jenis drug untuk Hepatic Encephalopaty ngan Portal hypertension. Alamak kitorg sume memang tak ingat. Da google kat henfon baru dapat. Next klu kitorg, kitorg dapat kertas tulis bahasa melayu purba. Serius kitorg ingat bahasa jawa mula2. Kemudian kitorg pun assume next checkpoint kat tugu keris.


Checkpoint Keenam : Tugu Keris

Kat sini Miss Aida dah tunggu siap dengan payung merah. Kerja kitorg kat sini mula2 kena bergambar dulu. Kitorg pun buatla macam2 gaya, gaya Tugu Negara pun ada. Lepas amik gambar kiotrg kena jawab 3 teka teki, balas satu pantun ni dengan pantun jugak dan cipta slogan. Semua ni kitorg kena present last2 nanti. Miss Aida kata last checkpoint kitorg kat tempat mula2 tadi, iaitu DK. Before gi checkpoint last ni, kitorg solat asar & minum petang dulu.


Checkpoint Terakhir : DK, FF2

Kat checkpoint last ni kitorg kena susun puzzle. Puzzle kitorg ni terdiri daripada code subjek ngan nama subjek start dari sem 1 sampaila sem 7. Memang banyak gila kitorg tak ingat & macam biasa kene bukak tenet refer kat student portal. Akhirnya kitorg berjaya jugak setelkan puzzle ni dalam waktu yg ditetapkan sambil2 tu prepare untuk present kat depan kejap lagi.


Finally tamatla sudah sesi Explorace kitorg. Sekarang kitorg kena present kat depan gambar2 yg kitorg ambik sepanjang kitorg main tadi, beserta jawapan teka teki, slogan & serangkap pantun menjawab pantun tadi tu. Time ni lecturer2 akan pegang duit palsu ala2 saidina tu & kalo diorang rasa seronok atau best diorg akan bagi ikut berapa banyak diorang suka. So sape paling banyak kumpul la menang. Time ni memang kitorg satu kelas seronok tengok slideshow gambar2 yg diambil, sambil dengar pantun & slogan grup2 lain. Kelakar tengok macam2 kerenah grup2 yg semangat nak kutip duit dari lecturer. Yang paling lawak ada satu grup tu complete ada kak limah version bertelekung siap dengan usop naik wilcha. Memang grup tu yg buat dk riuh dengan gelak tawa & diorang gak yg dapat paling banyak duit. Serius lawak gila grup ni. Ada video dia tapi xleh share kat sini pulak huhu.

Kemudian lecturer pulak kena minum air blender yg tak sedap yg kitorg minum tadi. Sape minum paling cepat grup dia akan dapat markah tambahan paling banyak. Time ni pun riuh la jugak. Last sekali sume grup dapat hamper & kitorg pun makan beramai2 sambil snap gambar lagi utk last time. Serius finishing school ni sangat banyak mencipta memori dan org rase enjoy sangat main & ketawa sepanjang main aktiviti2 ni. Terima kasih banyak kat lecturer2 esp lecturer level 6 sebab sudi buatkan finishing school ni untuk kitorg :)


Sekian utk kali ni. Soryla panjang sangat. Moga bertemu di lain waktu. Assalamualaikum wbt.


p/s : Still tergelak2 tengok video 'usop wilcha' hahaha.

p/s 2 : Dah habis main semua baru tau oat yg diminum tadi rupenya ade binatang dalam bekas dia. Errkkkkk!



8 comments:

AMiRU said...

skang bukan dah tukar ke lecturer level 7 ke?? hehe

nadzwareina said...

eh haahla. floor fac kite dh tuka level, lupe plak. Takpela, diorg tetap dikenali sebagai 'lecturer level 6' hehe

matpek's property said...

best gila aktiviti cmni..mmg sure jadi kenangan finishing school ni kat korg smua..

nadzwareina said...

matpek : tula kitorg mula2 assume akiviti bese2 je mcm modul.. tu yg xbrape smgt nk join.. rupe2 main explorace, mmg enjoy la.. ajkla lcturer buat lg best ek next year :)

tajul said...

ne finishing school kire da graduate la ek?XD

nadzwareina said...

tajul : kire dh habis blaja la, kitorg dh final sem.. ni aktiviti penutup kitorg la kirenye..:)

Tajul said...

oh..da nk grad da.nice2.ak gk yg lmbt lg nk grad.haha...XD.psni,klu skit,tmpah ubt kt sni jela.hehe..^_^

gina (syairko.com) said...

rindu kawan-kawan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...