CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

25 November 2009

Praktikal Bermula..


Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Hari ni 25 November. Dah 3 hari penulis menjalani praktikal di farmasi. Awal pagi, selepas bersarapan, lepas tangan ibu dicium, penulis lalu memakai headphone, on MP4 & mengayuh basikal ke farmasi. Jarak sepanjang 1.5km tak terasa panjang. Penulis seronok menaiki basikal, menghirup udara segar pada waktu pagi, mendengar lagu2 korea feveret sambil melambai insan2 yg dikenali spnajang prjalanan...hehe

Tepat jam 10 pagi, penulis pun sampai ke farmasi. Mr Siva, my bos, baru je bukak kunci pintu farmasi. Lepas greet good morning, penulis pun masuk sambil tolong Mr Siva kemas2 apa yg patut. 5 minit kemudian, Yuga, Aunty Thelaga, Aunty Annie ngan Aunty Ili pun sampai.. (Yuga ngan aunty Thelaga staf, Aunty Annie promoter, Aunty Ili plak cleaner). Penulis pun greet mereka dengan good morning serta senyuman.. =)

Maka bermulalah kerja2 penulis.. Bila patient datang mintak ubat, kena record ubat apa diorg mintak, demographic diorg, apa yg Mr Siva suggest & nasihat kat dorg, dan juga indication ubat yg diberi. Sume tu kena masuk log book. 1 case note per day. Tapi dah 3 hari ni penulis salin dekat 15 case notes. Takpela kalo lbih skit kut...

Dalam 3 hari ni jugak, penulis berkesempatan membuat kerja2 lain, macam packing cream ngan tablet, tlong lap meja, jadi operator jawab telefon, dan yang paling penulis suka, boleh tolong cek blood pressure, cholesterol n glucose level patient2 yang nak. Seronok bila Mr siva bagi kepercayaan buat benda2 ni...

Dan yang penulis lagi suka, dalam tempoh 3 hari ni, penulis banyak jumpa kawan2 lama dan juga bekas2 cikgu sekolah rendah dulu. Syukur ada lagi cikgu yg masih ingat nama diri ini.. Ada makcik2 melayu yg suka bila penulis buat praktikal.. Mereka kata mereka bangga bila ada anak melayu nk jadi pharmacist.. Penulis pun rasa seronok...Bila lunch time, penulis beli food skali ngan staf2. Seronok bila ada org melayu, org india, org cina ngan org indon dalam grup kitorg. Macam2 ada. Diorg pun baik dan kelakar. Penulis rasa bertuah diberi peluang bekerjasama ngan mereka sume...

Pernah org sembang2 ngn Mr Siva. Org tnya pendapat beliau tentang kerja sebagai pharmacist kat hospital ngn bukak farmasi sendiri, apa pndapat beliau? Mr Siva pun cakap kalau bukak farmasi kena kerja lebih masa, gaji pun xmenentu. Kalo keje hospital waktu kerja fixed n gaji pun tetap. Beliau kata kalo perempuan better keje hospital. Nnti senang nk spend time ngn family. Penulis pun lama berfikir, hmmm... betul gak tu...

Oklah, sekian update utk kali ini. Di kesempatan ini penulis ingin mengucapkan selamat menyambut hari raya aidiladha. Jangan makan daging banyak2 sangat, especially daging kambing... Nanti cholesterol level naik...hehe

Wassalam.. =)

2 comments:

sya[E] said...

wohoo cm best jer wa..
nih yg wut ak xsbr2 nk prak kt hosp..huuu..

nadzwareina said...

best ke syae? depends kat tmpat gak kut.. ni pun kira nasib baik gak dpt tmpat ok..
em, kalo kat hosp mybe lain skit kut.. aku kna kat hosp next sem..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...